Povodom početka nove školske godine: Iz ljetopisa Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj

0
55

Povodom početka nove školske godine: Iz ljetopisa Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj

Kakanj – Prvog novembra 1946. godine počela je sa radom Državna niža realna gimnazija u Kaknju. Uvođenjem tzv. srednjeg usmjernog obrazovanja Gimnazija je poslije ukinuta, a 23. maja 1991. godine, na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Kakanj, Gimnazija je vraćena Kaknju.

Na toj sjednici Skupština opštine Kakanj usvojila je Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Gimnazije u Kaknju i Odluku o osnivanju Gimnazije. Odluka je usvojena na osnovu novog Zakona o srednjoj školi kojeg je Skupština SR BiH usvojila polovinom novembra 1990. godine. Ovim zakonom definirano je uspostavljanje gimnazija, tehničkih, stručnih i drugih škola. Do osnivanja Gimnazije u Kaknju je postojao Srednjoškolski centar sa dvije srednje škole. Škola “21. decembar” obrazovala je 3 struke: rudarsko-geološku, građevinsko – geodetsku i ekonomsko – komercijalnu, sa trećim i četvrtim stepenom složenosti i 7 različitih obrazovnih profila.

U Srednjoj školi “21. maj” učenici su se osposobljavali u dvije struke: mašinskoj i elektrotehničkoj, sa 6 obrazovnih profila.  Ovako sužen izbor struka i zanimanja nije bio zadovoljavajući pa su neki učenici svoje školovanje nastavljali u drugim mjestima, najčešće u Zenici i Sarajevu, a jedan broj učenika poslije završene osnovne škole nije upisivao srednju školu.

(kakanj.com.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime