Poveljom stanka je stvorena Bosna, a ne ustavom protektorata

0
6

Piše: Hakija ĐOZIĆ

U žiži pažnje naši-h medija sad su, oktobarski izbori 2018. godine.  Međutim, nitko i ne spominje da tzv. Bosne i Hercegovina nema legitimitet.  A to znači da  ni izbori u toj državi ne mogu biti zakoniti. U prilog prethodne hipoteze postoji više materijalnih dokaza. Jer, već 555 godin-a (2018 – 1463) su je  eksplodiralo  5   protektorata  (Osmansko Carstvo, Austrougarsko Carstvo, diktatura Kraljevine Jugoslavije, diktatura Komunističke partije Jugoslavije, Ujedinjene Nacije). Evo bitnih dokaza.

Geneza državnosti Bosne

Porijeklo imena Bosna nije još pouzdano utvrđeno, pored napretka povijesne znanosti. Ali, većina naših intelektualaca spominje da se u djelima  i bizantskog car-pisaca Konstantin Porfirogeneta spominje “zemljica Bosna”. Ona se nalazila oko izvora rijeke Bosne i njenih gornjih pritoka, tj. u današnjem Sarajevskom polju (Google). Od tog izraza je sa leksikom transformacijom nastala i leksema Bosna. Da, zbog prostora budemo sad više direktni.

Bitno se  podsjetiti da Kulinova Povelja (29. 08. 1189) prvi put govori o državotvornoj Bosni. On velikodušno nudi Dubrovčanima da trguju, kako je rekao,  “kud ja vladam… bez ikakve zlobe”, misleći na današnje carine. Ipak, on ih propisuje sa sintagmom ” šta mi ko da svojom voljom kao poklon”. Valjda je stoga nastala i postojala uzrečica “Dobri Bošnjani”.

Toponim Bosna i Hercegovina nema legitimni rodni list

Zbog (nad)(pod)zemnih vrlina prostora Bosne, te iznimnoga geopolitičkog položaja, Austrougarska je vijekovima taj prostor željela da asimilirati. Kad je, početkom 17 stoljeća pronađena i parna mašina, bio je to povod ondašnjim velikim silama da u tajnosti izvrše teritorijalnu podjelu svijeta. Bosna je tako postala politička svojina Austrougarske. Da bi ona  našla povod da je i okupira, tek nedavno su iznesene u javnost i misli Alberta, Andraši-ja, moćnog ministra Austrougarskog carstva, kad je kazao:

“Monarhiji potrebna zaštita za dalmatinsku oblast… dovoljna teritorija koja se nalazi na zapadu od reke Neretve i Bosne; druge delovi bi mogla upotrebiti kao naknada Srbiji i Crnoj Gori… akciju treba voditi samostalno i staviti sile pred svršen čin, a da će priznanje doći bez velikih teškoća” (Grgur Jakšić, Bosna i Hercegovina na Berlinskom kongresu, SANU, Beograd, 1955 7). Iz prethodnog teksta, sad se jasno moglo naslutiti da je to bila geneza tzv. Republike Srpske. Od kako je potpisan (14. 12. 1995) Dejtonski mirovni sporazum, naša se država nalazi u velikoj društveno-ekonomskoj krizi!

Umjesto zaključka

Ako bi smo htjeli sad uraditi i prigodan zaključni tekst prethodnih redova, naše misli sasvim dobro održava Meša Selimović  (književnik iz Tuzle, 1910-1982 ), kad je u alegori pisao:

Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri … Mi nismo ničiji. Uvijek smo na nekoj medji, uvijek nečiji miraz. Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro mi nećemo znati ko smo. Živimo na razmedji svjetova, na granici …naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi historije kao na grebenu… (Google, Wikipendija)

Na samom kraju našeg teksta bi mogli kazati: u (ne)legalnoj tzv.Bosni i Hercegovini su nezakoniti izbori. S toga se u pravnoj reafirmaciji naše države treba vratiti na njen jednoglasni  naziv. Stoga državotvorni akt treba nazvati povelja, a ne ustav, što je ostatak pominjanih naših sistema protektorata.

Znači, jedini pravi put za prevazilaženje krize naše države jeste da ona, kao najstarija pravna država Evrope, re- afirmiše svoj put parlamentarne monarhije,  po ugledu na 12 takvih država Evrope.

Društvo STANAK FF UNSA je već po tom osnovu uradilo obimne pripreme. Objavljeni su bojni njihovi  znanstveni radovi.  Posebno zavrjeđuje pažnju rad Lejle Nakaš: Konkordancijski rječnik ćirilskih povelja srednjovjekovne Bosne, što je tiskao Instituta za jezik Sarajevo (4521 st.). Na osnovu tog rada bi znanstvenici mogla  kodificirani akt državne povelje. Jer, duhom Povelje stanka  je stvorena Bosna, a ne  ustavom protektorata. Mora biti  dokinuta i  praksa teorije “ja mislim”, kako se  radilo u boljševičkim sistemima. Obnovimo  građansko, umjesto nacionalnog društva!Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime