Potvrđena zatvorska kazna od 20 godina za Božidara Kuvelju, osuđenog za genocid

0
15

news-2013-Novembar-bozidar_kuvelja_584961232Srebrenica – Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine 19. novembra otpremilo je drugostepenu presudu od 16. septembra 2013. godine, kojom se odbijaju kao neosnovane žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine i žalba branilaca optuženog Božidara Kuvelje te se potvrđuje prvostepena presuda od 11. januara 2013.godine, saopćeno je danas iz Suda BiH.

 

Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 11. januara 2013.godine optuženi Božidar Kuvelja proglašen je krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu protiv prvostepene presude zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitne povrede krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja odredi održavanje pretresa ili da se presuda preinači na način da se optuženi Božidar Kuvelja oglasi krivim za krivično djelo genocid i da mu se izrekne kazna dugotrajnog zatvora.

 

Žalbu protiv presude su uložili branioci optuženog Kuvelje zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitne povrede krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja prvostepenu presudu preinači i optužbu odbije ili da se optuženi oslobodi od optužbe ili da se žalba uvaži, prvostepena presuda ukine i odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

 

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 16. septembra 2013. godine na kojoj su stranke usmeno prezentirale razloge žalbe ostajući pri navodima i prijedlozima iz dostavljenih pismenih žalbi.

 

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće donijelo je navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH.

 

Da podsjetimo,Božidar Kuvelja u januaru ove godine osuđen na 20 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1995. u Srebrenici.

 

Kuvelja je proglašen krivim za progon bošnjačkog stanovništva, odnosno sudjelovanje u prisilnom preseljenju i ubistvima muškaraca u Kravici 13. jula 1995. godine.

Okrivljeni je bio pripadnik Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike SrpskeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime