Potvrđen novi sastav Vlade Federacije BiH

0
1

551ad662-ff2c-4ce7-81df-5d6ab0094cfb-vlada-1-718x446Sarajevo  ̶  Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici su sa 57 glasova “za”,  22 protiv i pet uzdržana glasa potvrdili novi sastav Vlade Federacije BiH.

Dom je tako potvrdio kandidaturu Fadila Novalića (Stranka demokratske akcije) za premijera Vlade FBiH.

Također, novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je Šemsudin Dedić (SDA), ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara (SDA), ministar za izbjegle i raseljene osobe Edin Ramić (SDA), ministar razvoja, preduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA), ministar obrazovanja i nauke Elvira Ćemalović-Dilberović (SDA).

U novi sastav federalne vlade također su ušli i ministar boraca i invalida Kazafer Salko Bukvarević (SDA), ministrica financija Jelka Miličević (Hrvatska demokratska zajednica BiH), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH), ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić (HDZ BiH), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ BiH).

Za ministra prostornog uređenja imenovan je Joža Martić (HDZ BiH), ministar pravde Mato Jozić (HDZ BiH), ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (Demokratska fronta), ministrica ekologije i turizma Snježana Soldat (DF), ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF), a ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (DF).

Novoimenovani premijer federalne vlade Novalić iznio je ekspoze o budućem radu na poziciji gdje je pored ostalog istakao kako će njegov rad biti fokusiran na ono najvažnije u društvu a to su, istakao je, ekonomske reforme.

“Strane investicije su najniže do sada. Imamo pet oblasti javne potrošnje u kojima trošimo više od prosjeka ne samo zemalja u okruženju već zemalja Evropske unije. Stanje je daleko od dobrog ali sada moramo da poduzmemo mjere da to popravimo. Prva mjera je donošenje moratorija na zapošljavanje u javnom sektoru”, naveo je pored ostalog Novalić.

Kako je naglasio, jedna od mjera na koje će biti fokusiran tokom mandata bit će i smanjenje opterećenja na rad, zatim reforma tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, aktiviranje resursa, borba protiv korupcije i druge mjere.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prethodno je kazao kako je previše vremena potrošeno na formiranje vlasti te kako je u javnosti stvoren “negativni naboj” .

 Glasanju je prethodila rasprava u kojoj su stranke opozicije kritikovale ekspoze Novalića kao i sastav Vlade FBiH.

Od općih izbora u BiH održanih u oktobru prošle godine do formiranja novog sastava Vlade FBiH prošlo je više od pet mjeseci.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime