Potvrđen manjak od 600.000 KM u trezoru CBBiH

0
0

Centralna-Banka-BIHSarajevo – Detaljnom vanrednom kontrolom cjelokupnog stanja trezora, preliminarno je potvrđen manjak od 600.000 KM u izdvojenom trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke Bosne i Hercegovine, kako je Centralna banka Bosne i Hercegovine prvobitno i objavila.

Naime, Centralna banka Bosne i Hercegovine je tokom interne kontrole, 8. decembra ove godine utvrdila manjak od 600.000 KM u izdvojenom trezoru Glavne jedinice CBBiH Sarajevo, te isti dan slučaj prijavila nadležnim organima, utvrdila mogućeg počinioca i pozvala policijske i druge organe da postupe u skladu sa svojim nadležnostima.

I pored postavljenih internih kontrola, većeg broja pregleda trezora u toku 2014. godine i uspostavljenog video-nadzora, došlo je do ovog krivičnog djela koje je počinilac i priznao.

Trenutno se vrši analiza svih procedura kako bi bili utvrđeni kritični momenti u kojima je službenik prekršio interna pravila.

Nedžad Bajraktarević, službenik koji je počinio i priznao navedeno djelo, primljen je u stalni radni odnos u Centralnu banku Bosne i Hercegovine 2001. godine putem javnog oglasa, ispunjavao je uslove i prošao psihofizičke provjere. Tokom 2004. godine, premješten je u trezor Glavne jedinice Sarajevo.

Tokom posljednih godina i redovnih sistematskih pregleda, ovom službeniku nije utvrđen nedostatak sposobnosti za rad na radnom mjestu niti je bilo prijava za kršenje internih pravila i discipline.

U okviru mjera koje se poduzimaju, suspendovano je devet službenika Glavne jedinice Sarajevo, koja je izdvojena organizacijski, kao i njen trezor.

Suspenzija je provedena zbog provjere cijelog lanca sistema rada s gotovinom, kako bi bili utvrđeni eventualni propusti u sistemu suključarstva i video-nadzora ili drugih internih procedura, te će po okončanju postupka, svi koji nisu doprinijeli ovom događaju, biti vraćeni u redovan status.

Ukoliko istraga pokaže da je neki službenik činjenjem ili nečinjenjem omogućio da se krivično djelo desi, biće poduzete adekvatne mjere u skladu s internim aktima Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da su Centralna banka Bosne i Hercegovine i novac u trezoru osigurani, Centralna banka Bosne i Hercegovine će uputiti imovinsko-pravni zahtjev za nadoknadu štete.

Upravno vijeće i Revizorski komitet Centralne banke Bosne i Hercegovine upoznati su o ovom događaju i poduzetim aktivnostima, a informisani su svi nadležni organi u Bosni i Hercegovini.

Kako se tokom istrage budu otkrivale nove činjenice, Centralna banka Bosne i Hercegovine će na adekvatan način o tome informisati javnost.

– U interesu istrage, Centralna banka Bosne i Hercegovine u ovom momentu nije u mogućnosti dati druge detalje u vezi s ovim slučajem – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

(seebiz.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime