Potpredsjednik FBiH Milan Dunović se sastao sa načelnikom Općine Srebrenica

0
6

 

Srebrenica – Općinu Srebrenica je danas posjetio potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović. Potpredsjednik Dunović se sastao s načelnikom Općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem.

Nakon sastanka, načelnik Duraković je izjavio da mu je posebno drago što je potpredsjednik Dunović u Srebrenicu došao u periodu kada nije 11. juli, da vidi kako žive obični građani Srebrenice, te da razgovara s majkama. Upoznao sam potpredsjednika generalno o životu u Srebrenici, ekonomskoj situaciji, pripremama za investiciono-razvojnu konferenciju koja će biti u novembru, na koju će biti pozvan i potpredsjednik Dunović.

-Bila mi je želja doći u Srebrenicu mimo 11. jula, kada sam svakako i bio, i mislim da je svaki građanin Bosne i Hercegovine dužan prema sebi prvenstveno, da dođe u Srebrenicu, da se pokloni žrtvama. Svaki zločin zaslužuje procesuiranje i ne treba licitirati s brojem žrtava s bilo koje strane. U Srebrenici se jeste dogodio genocid i Međunarodni sud je donio takvu presudu, tako da ne treba niko da to dovodi u pitanje i da politizira tu činjenicu, to je surova realnost i to ne treba nikad i nikome da se desi, posebno ne u u civilizovanom društvu, kakva Bosna i Hercegovina jeste, rekao je potpredsjednik Dunović.

Također je dodao da svaki građanin BiH treba doći u Srebrenicu kada Srebrenica nije mnogo posjećena, da u miru obiđe Memorijalni centar Potočare, i da vidi koliko je ljudi tamo stradalo, te da se suoči s tim. Često neki političari govore o oprostu na neki generalni način. Oprost u Srebrenici treba da se desi od preživjelih. Žrtve trebaju same da dođu u situaciju da imaju razlog da oproste, jer bez oprosta i suočavanja s onim što se desilo u Srebrenici nema budućnosti, a to je ono čemu treba da se svi okrenemo.

Tokom posjete Srebrenici, potpredsjednik Dunović će obići Memorijalni centar Potočare, gdje će položiti cvijeće i odati poštu žrtvama genocida, sastati se s Hatidžom Mehmedović, predsjednicom Udruženja “Srebreničke majke” i drugim članicama udruženja, te obići muzičku školu “Superar”.

(mi2.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime