Potpredsjednik BDZ-a u CG Demir Hodžić na sastanku bošnjačkih organizacija u Istanbulu

0
33

demir-hodzc-2-300x220Crna Gora, Turska  – U subotu, 25.01.2014., potpredsjednik BDZ-a u Crnoj Gori Demir Hodžić je prisustvovao sastanku 17 bošnjačkih organizacija iz Istanbula, Ankare, Izmira, Burse, Adane i ostalih dijelova Turske koji se održao u Istanbulu.

Na sastanku se moglo čuti da je jedna od  glavnih tema njihovih razgovora pomoć Bošnjacima u Bosni i Sandžaku. Po tome se može zaključiti da Bošnjaci u Turskoj nisu zaboravili odakle su došli, i da jedan dobar dio njih konstantno radi na raznim projektima koji su od opšteg značaja za Bošnjake i za naš vatan.

Potpredsjednik BDZ-a Hodžić se obratio na početku sastanka i poručio da zajednički nastup, sinergija i jedinstvo bošnjačkih organizacija u Turskoj je važna pri svakoj akciji koja za cilj ima pomoć Bošnjacima Sandžaka, jer se svaka nesloga i nejedinstvo među Bošnjacima Turske reflektuje se i na Sandžak.

demir hodzc (1)„Iako ste članovi različitih organizacija, to ne smije uticati na vaše jedinstvo. Već naprotiv, trebate te različitosti koristiti usmjeriti ka afirmaciji, poboljšanju i jačanju položaja Bošnjaka u Turskoj, jer što ste vi jači  i što bolje koordinirate vašim aktivnostima, to bolje i više možete pomoći Bošnjacima u Bosni, Sandžaku, Bošnjacima širom svijeta. Ovo što trenutno govorim vama je ujedno i poruka nama u Sandžaku, i svim Bošnjacima svijeta. Bošnjačku dijasporu u Turskoj čini oko 5 miliona, i tih 5 miliona je uspjelo da do dan danas očuva tradiciju i kulturu Bošnjaka, zahvaljujući  Allahu, velikoj nostalgiji za domovinom, zahvaljujući državi Turskoj, drugoj domovini Bošnjačke dijaspore. Takav trend se treba i dalje nastaviti i ne dozvoliti mlađim generacijama da zaborave bosanski jezik, ne dozvoliti da zaborave svoju vjeru, kulturu i tradiciju. Svi zajedno moramo raditi na aktivnijoj ulozi u smislu uključivanja Bošnjaka u savremene društvene tokove u našoj domovini i u svijetu.” – kazao je Hodžić.

Na sastanku je iskazana spremnost za ulaganje u Sandžak, kako Sjeverni tako i Južni, ali tek onda kada se stvore uslovi za to, tj. kada osjete da imaju tamo ljude koji će se istinski zalagati za prava Bošnjaka i koji će u raznim državnim institucijama bez kompleksa niže vrijednosti već slobodno i ponosno predstavljati Bošnjački narod.

„To znači da oni za svoje projekte traže stabilnu političku klimu u Sandžaku, a kao što znamo stabilne političke klime nema bez dostojnih, pouzdanih i moralnih političara.“ – zaključio je Hodžić.

(sandzakpress)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime