Potpisani značajni projekti za Sarajevo, Banja Luku, Brčko i Pale

0
14

ebrd-sarovic11052017

Sarajevo, Banja Luka, Brčko, Pale – Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović na Cipru je danas potpisao Ugovor o podršci vodosnabdijevanju Kantona Sarajevo, sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Realizacija projekta vrijednog 25 milijuna eura počet će već narednih mjeseci a odnosi se prije svega na radove na povećanju kapaciteta vodosnabdijevanja i rekonstrukciju dotrajale mreže koja je do sada uzrokovala velike gubitke vode i probleme građanima Kantona Sarajevo.

Tijekom sastanka sa direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan Holgerom Muentom i regionalnim direktorima za Zapadni Balkan dogovoren je završetak projekata za podršku komunalnim poduzećima u Banja Luci i Brčkom, a u naredne prioritete podrške EBRD-a uvršteno je i pitanje rješavanja otpadnih voda u Općini Pale.

Ministar Šarović sudjeluje kao guverner ispred Bosne i Hercegovine na 26. godišnjem sastanku Odbora guvernera na Cipru. Na skupu, na kojem sudjeluje preko 70 ministara financija i ekonomije iz cijelog svijeta, te 3000 poslovnih ljudi i biznismena iz najvećih svjetskih kompanija, ministar Šarović i direktor FIPA-e Gordan Milinić, uspješno su prezentirali potencijale Bosne i Hercegovine i mogućnosti ulaganja, u sklopu posebno organizirane konferencije posvećene investicijskim ulaganjima u BiH.

Tijekom održavanja skupa, dogovoreno je formiranje Investicijskog odbora EBRD-a, sa sjedištem u Sarajevu, a koji će EBRD financirati u cilju povećanja i podrške investiranju u Bosni i Hercegovini.

Inače, od zemlje sa veoma niskom stopom iskorištenosti fondova Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Bosna i Hercegovina od prošle godine bilježi značajna ulaganja i vraćanje povjerenja u ekonomiju. Investicije EBRD-a u BiH prošle godine iznosile su 200 milijuna eura, blizu rekordnim ulaganjima, a sličan nivo investicija BiH očekuje i u 2017. godini, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine BiH.

(dnevno.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime