Potpisani ugovori za projekte zapošljavanja u privredi

0
45

Zvornik, Han Pijesak, Sokolac, Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Nevesinje – Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je danas ugovore sa 12 pravnih i 84 fizičke osobe za projekte zapošljavanja u privredi, kao i samozapošljavanja u poljoprivredi.

To je učinjeno u okviru „Programa pomoći podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika“ čiji je važan segment podrška Vlade FBiH održivom povratku i najava otvaranja gotovo 500 novih radnih mjesta.

Ugovori se odnose na „Program podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika“ na području općina: Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Milići, Osmaci, Šekovići, Kalesija, Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Čelić, Doboj, Teslić, Doboj-Istok, Doboj-Jug, Derventa, Modriča, Vukosavlje, Bosanski Šamac, Bosanski Brod, Kotor-Varoš, Prijedor, Prnjavor, Bosanski Novi, Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica, Bosanska Gradiška, Stolac, Čapljina, Prozor, Vareš, Žepče, Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Sanski Most.

Također se odnose na projekat „Izgradnja i opremanje farmi brojlera te dodjela junadi za tov i visokosteonih junica“ na prostoru općina: Vukosavlje, Modriča, Zvornik, Han-Pijesak, Sokolac, Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Osmaci, Teslić, Prnjavor, Prijedor, Doboj, Foča, Šipovo, Kotor-Varoš, Vlasenica, Milići, Srbrenica, Bratunac, Višegrad, Rogatica, Gacko, Nevesinje i Berkovići.

Korisnici su izabrani putem dva javna oglasa koja je Ministarstvo raseljnih osoba i izbjeglica objavilo i provelo početkom maja ove godine.

Tokom današnjeg događaja, kojem su osim ministra Ramića prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Milićević te ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, kao i privrednici i poljoprivrednici, premijer je generalno ocijenio da je Program prvenstveno posvećen stvaranju osnovnih pretpostavki za život dostojan svakog čovjeka.

“Programom se zapošljavaju povratnici, ali i nove generacije koje, uprkos svemu, ostaju da žive u njihovim zajednicama i trude se da stvore ugodniju i ljepšu budućnost za njihove porodice. Ovo je novi zamah u zapošljavanju povratničke populacije, što za ovu kategoriju građana znači ekonomsku održivost i socijalno-egzistencijalnu nezavisnost.”

Realizacijom 12 projekata, od kojih je šest iz Federacije BiH, na teritoriji cijele države direktno će biti uposleno 220 novih radnika povratnika. Osim toga, korisnici granta će uposliti dodatno 181 radnika, što znači da je ukupan broj direktno uposlenih u naredne tri godine veći od 400 radnika, rekao je premijer.

Predviđen je i novac za proširenje poljoprivrednih gazdinstava za 84 povratnika koji će se baviti uzgojem tovnih pilića i junadi.

Radnici će biti zaposleni u metalskoj, drvoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji. Program podrazumijeva i određeni broj projekata namijenjenih infrastrukturnim ulaganjima, proširenju pogona za proizvodnju konfekcijskg asortimana i građevinske operative te hladnjača za voće i slično.

“Naglasio bih da je povećanje broja zaposlenih apsolutni prioritet Vlade FBiH. Mjere iz Programa rada Vlade rezultirale su porastom neto broja zaposlenih od oko 8.000, što je dovelo do rasta prihoda po osnovu direktnih poreza od oko tri posto. Naravno, ovo nije spektakularna cifra, no bitno je da imamo pozitivan trend a većina mjera kako iz Programa rada Vlade tako i iz Reformske agende su srednjoročnog karaktera te značajnije rezultate očekujemo u narednoj godini kada se poslovni ciklus počinje „zagrijavati“, kazao je premijer Novalić.

Istakao je važnost saradnje Vlade FBiH s realnim sektorom u cilju podizanja privrednih potencijala. Spremnost ovog sektora da i finansijski participira u Programu ohrabruje, po premijerovim riječima, dajući potvrdu „da smo na pravom putu ekonomskog oporavka Federacije BiH“.

Ministar Ramić je istakao da su na konkursu birani privrednici s razvojnim, većinom proizvodnim projektima. Osim povratnicima koji će biti zaposleni, time je osigurana i podrška privrednicima za proširenje proizvodnih kapaciteta, dodao je.

Procijenjena ukupna vrijednost ulaganja za „Program podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika“ u odobrene projekte je veća od 25 miliona KM, a učešće resornog ministarstva je 2.397.000 KM.

U prvoj fazi za 2015. godinu, planirana je podrška za 84 projekta iz programa Izgradnja i opremanje farmi brojlera te dodjela junadi za tov (51 korisnik) i visokosteonih junica (33 korisnika).

Ukupna vrijednost ulaganja u odnosu na ovaj program je veća od 1,5 miliona KM, od čega je lično učešće korisnika 30 posto.

Ukupna vrijednost navedenih projekata je veća od 3,9 miliona KM.

Jedan od privrednika koji su danas potpisali ugovor s obavezom otvaranja novih radnih mjesta je direktor kompanije „Bingo“ d.o.o. Tuzla Jasmin Osmanović.

On je najavio nova zapošljavanja povratnika pokretanjem pogona tekstilne fabrike u Bosanskom Petrovcu i magacinskih prostora u Janji.

 

Fena/I.H.

(poslovnisvijet.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime