Potpisana deklaracija o evropskim vrijednostima

0
12

news-2014-March-evropske_vrijednosti_aa_137220376BiH – Lideri pet političkih stranaka u Bosni i Hercegovini Dragan Čović (HDZ BiH), Mladen Ivanić (PDP), zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, Mladen Bosić (SDS) i Martin Raguž (HDZ 1990) te predsjedavajući Evropske narodne stranke (EPP) i Grupe EPP-a …

… u Evropskom parlamentu Joseph Daul potpisali su danas u Sarajevu zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi.

Bh. političari deklaracijom su se obavezali na opredjeljenja za evopske ingerencije BiH te su potvrdili neotuđivo pravo na dostojanstvo svakog ljudskog bića u svim fazama njegove egzistencije.

Iskazali su opredijeljenost za koncept socijalno-tržišne privrede zasnovane na slobodama koje vrijede za tržište Evropske unije, koji služi očuvanju i razvoju slobodnog tržišta, štiti ljudska prava i temeljne slobode i koji je utvrđen i u Ustavu BiH.

Naglasili su težnju ka demokratskoj državi koja počiva na vladavini prava, poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda te ostvaruje principe socijalne pravde.

Ovom deklaracijom iskazali su opredjeljenje za ove ciljeve i principe te su iskazali želju da ih zajednički ostvare u saradnji utemeljenoj na  povjerenju.

Daul je kazao da je nada danas u Parlamentarnoj skupštini BiH, dodajući da je razlika između političara i državnika u tome što političar misli na naredne izbore, a državnik misli na bolju budućnost.

Ocijenio je da je potpisana deklaracija temeljni akt stranaka desnog centra, a ujedno će doprinijeti i izgradnji političkog programa za budućnost.

– Paraliza ove zemlje se mora riješiti. BiH je potreban pokret i rješenje ove situacije. BiH nije u situaciji u kojoj je Ukrajina, ali to treba biti svojevrsno upozorenje. Ovoj zemlji trebaju institucionalne reforme jer velika birokratija, brojni parlamenti i ministri mnogo koštaju – kazao je Daul.

Naglasio je da članstvo u EU nije čudotvorno, ali EU perspektiva omogućava da se učestvuje u miru koji već traje 60 godina, istovremeno obećava stabilnost i prosperitet.

– Vi činite dio tržišta od gotovo 500 miliona potrošača. Ako Evropa traži reforme to ne znači da se traže dodatni uvjeti na dugačkoj listi mjera to samo znači da se reforme traže da bi institucije funkcionirale. To je potrebno  da bi investitori ulagali u BiH, ako to ne funkcionira investitori nikada neće doći u BiH – naglasio je Daul, zaključivši da pristupanje Evropskoj uniji treba biti prioritet.

Skup je organiziran u saradnji s Evropskom narodnom strankom (EPP) i uz podršku Centra za nove inicijative (CNI), a na ovoj konferenciji učestvuju predsjednik EPP-a Jozef Daul, članovi Evropskog parlamenta, predsjednici i predstavnici stranaka desnog centra u BiH.

(vijesti.ba)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime