Potpisan Ugovor o izvršavanju rada za opće dobro

0
3

Potpisan Ugovor o izvršavanju rada za opće dobro

Brčko – Danas je u Brčkom potpisan je Ugovor o izvršavanju rada za opće dobro na slobodi, koji je u ime Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH potpisao predsjednik Safet Pizović, a u ime JP „Komunalno Brčko“ direktor Admir Nuković.

Potpisivanjem Ugovora nastavlja se suradnja između Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH i JP “Komunalno Brčko” u izvršavanju rada za opće dobro na slobodi koja je započela 2014. godine.

U prethodne dvije godine sudovi Brčko distrikta BiH su izrekli ukupno 16 pravosnažnih presuda (7 u 2014. godini i 9 u 2015. godini) u kojima su osuđenima izrečenu kaznu zatvora zamjenili radom za opće dobro na slobodi.

Iz dosadašnje prakse sudova Brčko distrikta BiH vidljivo je da su kazne zatvora zamjenjene radom za opće dobro na slobodi, u najvećem broju slučajeva, za osuđene koji su počinili kaznena djela ovjeravanje neistinitog sadržaja i krivotvorenja isprave, priopćeno je iz Pravosudne komisije Brčko distrikta, prenosi Fena.

U skladu s važećom zakonskom regulativom, moguće je da kad sud odmjeri i izrekne kaznu zatvora do jedne godine, može istovremeno odrediti da se izrečena kazna, uz pristanak optuženog, zamjeni radom za opće dobro na slobodi.

Rad za opće dobro na slobodi može trajati od najmanje deset do najviše devedeset radnih dana.

Primjenom kaznene sankcije rad za opće dobro na slobodi je izvršena značajna ušteda sredstava u proračunu Brčko distrikta BiH, jer su troškovi trostruko niži u odnosu na troškove koji se plaćaju za smještaj osuđenih osoba u ustanove za izvršenje kazne zatvora, navodi se u priopćenju brčanske Pravosudne komisije.

(vecernji.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime