Potpisan ugovor između Ekopak-a, Općine Kladanj i JP Komunalac Kladanj

0
3

ekopak(1)BiH – Danas je u multimedijalnoj sali Općine Kladanj upriličena ceremonija potpisivanja ugovora između Ekopak-a, prvog ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom, Općine Kladanj i JP „Komunalac“, sa ciljem uspostavljanja sistema odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada i pripreme istog za reciklažu.

Ugovor su potpisali Amela Hrbat, direktorica Ekopak-a, Jusuf Čavkunović, načelnik Općine Kladanj i Suvada Kavazović, direktorica JP „Komunalac“ Kladanj.

Nakon potpisivanja ugovora, direktorica Ekopaka je izjavila:„Općina Kladanj je, nakon Bihaća, Gračanice i Orašja, četvrta općina u Federaciji BiH sa kojom Ekopak potpisuje ugovor o dugoročnoj saradnji. Zadatak Ekopaka je da uđe u svih 79 općina, kada će u Federaciji BiH biti uspostavljen sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže. Naravno, radi se o dugoročnom i kompleksnom procesu, za koji su potrebni znanje i značajna finansijska sredstva, te zainteresovanost lokalne zajednice da uvede novi sistem postupanja sa otpadom. Raduje me da je Općina Kladanj na čelu sa načelnikom Čavkunovićem pokazala spremnost i među prvima se uključila u sistem koji Ekopak gradi, a vjerujemo da će saradnja sa „Komunalcem“ i Kavazović vrlo brzo pokazati rezultate na terenu. Osim današnje investicije, Ekopak će u saradnji sa općinom i „Komunalcem“ provoditi i odgovarajuće medijske kampanje i edukativne aktivnosti kako bi građani Općine Kladanj prepoznali prednosti odvojenog odlaganja ambalažnog otpada.“

Sa ciljem što kvalitetnijeg uspostavljanja sistema upravljanja ambalažnim otpadom u općini Kladanj, Ekopak će, uz Vladu Japana, sufinansirati nabavku dva specijalna vozila za odvoz otpada. Uz navedeno, Ekopak će finansirati nabavku potrebne infrastrukture za uspostavu sistema odvojenog odlaganja ambalažnog otpada i njegove pripreme za reciklažu. Tako će JP-u „Komunalac“ biti donirano šest komada kontejnera od 1.100 l za uspostavu dva eko-otoka, dok će za obrazovne i javne institucije sa područja Općine Kladanj biti obezbijeđeno 40 kanti za selekciju ambalažnog otpada. Također, Ekopak će donirati 120 komada korpica za selekciju otpada u učionicama obrazovnih institucija.

Suvada Kavazović, direktorica JP „Komunalac“ istakla je važnost uspostavljene saradnje između Ekopaka i JP „Komunalac“ Kladanj:„Komunalno preduzeće trenutno ne vrši selekciju ambalažnog otpada. Implementacijom  projekta ˝Razvoj primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u općini Kladanj˝ je korak naprijed  koji će doprinijeti da se zaštiti životna sredna i da Općina Kladanj bude ekološki uređena Općina. U početnoj fazi provođenja ovog projekta smatramo da bi selekciji ambalažnog otpada moglo pristupiti 600 do 700 korisnika sa tendencijom rasta broja korisnika. Broj korisnika namjeravamo povećati tako što ćemo organizovani odvoz ambalažnog otpada proširiti na sve mjesne zajednice u Općini Kladanj. Što se tiče selekcije ambalažnog otpada u domaćinstvima, planirano je da se korisnicima koji pristanu da razdvajaju otpad u svojim domaćinstvima obezbijede vreće za odlaganje ambalažnog otpad. Takođe će biti instalirana i dva reciklažna ostrva u Kladnju i Stuparima. Uspostavljanjem sistema odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada u općini Kladanj, kao osnovni cilj je uticati na svijest građana čime bi sami doprinijeli da Kladanj dobije imidž ekološki čistog grada“.

Načelnik Općine Kladanj naglasio je prilikom potpisivanja ugovora koliko je ovaj projekat značajan za budući razvoj Općine Kladanj: „Dosadašnji način upravljanja ambalažnim otpadom ukazuje na hitnu potrebu jačanja kapaciteta komunalnog preduzeća, uspostavu  sistema upravljanja ambalažnim otpadom i izgradnju regionalne sanitarne deponije. Općina Kladanj je u 2012. godini usvojila Lokalni ekološki akcioni plan – LEAP. Ovaj plan daje analizu stanja životne sredine u općini Kladanj i ističe problem komunalnog otpada. Cilj ovog projekta je zaštita životne sredine i stvaranje jednog od uslova za održivi razvoj lokalne zajednice kroz podizanje kapaciteta komunalnog preduzeća za postupak upravljanja ambalažnim otpadom u skladu sa standardima i dobrom praksom koji se primenjuju u zemljama EU.  Zahvaljujem se Ambasadi Japana, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i kompaniji Ekopak na doprinosu koji su dali u realizaciji ovih aktivnosti”.

Potpisivanjem ugovora, Općina Kladanj se pridružuje općinama u kojima ovlašteni operater Ekopak uspostavlja sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime