Potpisan sporazum za projekt “Plava voda” vrijedan 11 miliona eura

0
1

Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez, Busovača – Vijeće ministara BiH potpisalo je sporazum kojim Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) plasira 11 miliona eura za projekt “Plava voda” kojim će biti osigurana opskrba vodom za blizu 250 hiljada stanovnika sa područja Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio se EBRD-u u BiH i Švedskoj razvojnoj agenciji (SIDA) koja je podržala ovaj projekat sa dva i po miliona granta, a ova sredstva će biti dodijeljena općinama za smanjenje gubitaka vode i jačanje komunalnih preduzeća.

On se zahvalio i Delegaciji Evropske unije koja je donirala više od milion eura za potrebe izrade nekoliko studija koje su prethodile projektu, kao i Vladi Njemačke koja je donirala 70 hiljada za pokretanje ovog projekta.

“Ovaj projekt je od izuzetnog značaja za stanovnike općina Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača koji će imati dugoročnu i kvalitetnu vodoopskrbu lokalnog stanovništva, ovaj projekt unaprijedit će infrastrukturu, a time i poslovni ambijent na ovom području”, rekao je Bevanda.

Bevanda je istakao da je rok otplate 15 godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice, otplata u 24 jednake polugodišnje rate, kamata šestomjesečni EURIBOR +1 posto marže.

“Istaknut ću i da je ukupna vrijednost projekta Plava voda procijenjena na 22 miliona eura, a kofinansijer je Razvojna banka Vijeća Evrope sa 11 miliona eura”, zaključio je Bevanda.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime