Potpisan sporazum o saradnji s ciljem pružanja mentoring usluga za 20 start-up firmi

0
4

 

Ilijaš, Vogošća – U okviru projekta “Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja – FGSME”, kojeg finansira Evropska unija, 22.decembra je u  Sarajevu potpisan sporazum o saradnji s ciljem pružanja mentoring usluga za 20 start-up firmi sa područja općina Ilijaš, Vogošća i Novi Grad. Sporazum su potpisali direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić  i direktor  Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji. Također, potpisani su i pojedinačni ugovori sa predstavnicima start-up firmi koji će dobiti besplatnu uslugu mentoringa.

“Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA već dugi niz godina realizira projekte i aktivnosti s ciljem podrške malim i srednjim preduzećima. Iako ambijent  za njihovo poslovanje nije najpovoljniji, ohrabruje činjenica pa postoje osobe koje imaju dobre ideje i koje žele razvijati vlastiti biznis”, izjavio je, između ostalog, direktor SERDA-e Ševkija Okerić. On je naglasio da mentoring predstavlja novi oblik podrške koji je SERDA uspostavila uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, a koja se bazira na praktičnoj i teorijskoj podršci mentora iz SERDA-e s  profesionalnim iskustvom u oblasti podrške malim i srednjim preduzećima. Japanska iskustva u obavljanju mentoringa su pokazala da su efekti ovakvog vida konsaltinga daleko veći od povremenih i kratkoročnih savjeta.

Ovaj novi servis je uveden u institucije Kantona Sarajevo s ciljem poboljšanja kvalitete javnih usluga i povećanja stope opstanka na tržištu podržanih start-up firmi.

Program i javni poziv je na prijedlog Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo odobrila Vlada Kantona Sarajevo. Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je između 517 odabrala 20 start-up firmi za pružanje mentoring usluga.

Potpisivanje sporazuma predstavlja primjer uspješne saradnje Službe za zapošljavanje KS i SERDA-e, koja potvrđuje činjenicu da je neophodna koordinacija svih nivoa vlasti i institucija kako bi se podstaklo kreiranje novih radnih mjesta i smanjila nezaposlenost.

Jedna od budućih korisnica mentoring podrške je i Eldina Zekan, koja je izrazila zadovoljstvo jer je dobila priliku da razvija vlastiti biznis. Očekuje da će joj mentoring podrška puno pomoći u daljem razvijanju i jačanju firme, kako bi se što bolje pozicionirala na domaćem tržištu.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predstavnici start-up firmi, Ministar privrede Kantona Sarajevo, Predsjednik Privredne komore FBiH, Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, predstavnici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, predstavnici općina Novi Grad Sarajevo, Ilijaš i Vogošća i drugi predstavnici relevantnih javnih i privatnih institucija.

Projekat realizira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u saradnji sa općinama Ilijaš, Vogošća, Novi Grad Sarajevo i Udruženjem poslovnih savjetnika – LESPNet.

Cilj projekta je podsticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja u regiji kroz poboljšanje poslovnog okruženja za održivu ekonomsku aktivnost.

Ukupna vrijednost projekta je 520.670,00 eura, od kojih 441.470,00 eura finansira EU iz IPA 2011.

(serda.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime