Potpisan sporazum o saradnji Muftijstva zeničkog i HO MFS „Emmaus“

0
6

00Zenica – U  srijedu, 25. juna 2014. godine u Uredu muftije zeničkog potpisan je sporazum o saradnji između Muftijstva zeničkog i Humanitarne organizacije Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus.

Sporazumom koji su potpisali muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i gosp. Hamzalija Okanović, direktor HO MFS ”Emmaus”, predviđena je saradnja u realizaciji razvojnih i humanitarnih programa i projekata od zajedničkog interesa i u službi građana BiH.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj mr. Bajro ef. Džafić.

Direktor gosp. Okanović  na navedenom prijemu u Uredu muftije uručio je priznanje Međunarodnog foruma Solidarnosti ”Emmaus” mufiji zeničkom za nesebičnu pomoć i doprinos u realizaciji projekata ove humanitarne organizacije.

Muftija zenički zahvalio se diraktoru gosp. Okanoviću na dosadašnjoj saradnji i iskazao spremnost da ista bude i dalje nastavljena, posebno u projektima humanitarnog rada i socijalnog zbrinjavanja ugroženih kategorija stanovništva.

Humanitarna organizacija MFS ”Emmaus” osnovana je početkom 1999. godine u Gračanici, sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna.

Tokom dugogodišnjeg djelovanja u BiH i široj regiji, MFS ”Emmaus” je realizirao niz projekata kojima je pružena pomoć za više hiljada korisnika, uključujući izbjeglice, raseljena lica, žrtve trgovine ljudima, stare i iznemogle osobe, beskućnike, osobe sa blagim mentalnim retardacijama, mlade sa problemima i mlade iz ugroženih/rizičnih grupa.

S P O R A Z U M  O  S A R A D NJ I

zaključen između

Udruženja „HO Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“ Klokotnica, 74207 Doboj Istok, koga zastupa Direktor Hamzalija Okanović (u daljnjem tekstu: MFS – EMMAUS), s jedne strane,

i

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo zeničko, ul. Muhameda S. Serdarevića br. 10, Zenica, koga zastupa Muftija zenički Ejub ef. Dautović (u daljnjem tekstu: Muftijstvo), s druge strane

Član 1.

Ugovorne strane su se dogovorile da sklope sporazum o saradnji koji ima za cilj da ojača saradnju, međusobno razumijevanje i razvoj na poljima humanitarnih radnji, ljudskih prava,  obrazovanja i istraživanja.

Član 2.

Ugovorne strane potvrđuju da će se posvetiti cilju sporazuma kako u svojim sjedištima tako i na terenu i na taj način obezbijediti njegovu uspješnu realizaciju. Ovim sporazumom, strane se obavezuju da kroz zajedničku posvećenost slijedećim ciljevima izgrade uspješnu saradnju na slijedećim poljima:

–              razumijevanje svoje uloge i odgovornosti ;

–              postavljanje visokih standarda ponašanja;

–              poticanje na polju razvoja humanosti;

–              poboljšanje pristupa za savjetovanje i saradnju, uključujući i razmjenu informacija;

–              poticanje unapređenja sistema obrazovanja;

–              stipendiranje i promovisanje osnovnog i srednjeg obrazovanja u cilju prikupljanja sredstava u te svrhe;

–              humano djelovanje i pomaganje stanovništva marginaliziranog socijalnog  i zdravstvenog statusa, sa akcentom na prognaničku i povratničku populaciju;

–              poboljšanje uvjeta života krajnjim korisnicima;

–              koordiniranje programa planiranja i implementacije;

–              saradnja na izradi projektnih prijedloga;

–              pronalazak rješenja;

–              dopunjavanje u aktivnostima;

–              efektivno korištenje resursa;

–              učenje na osnovu međusobnih akcija, iskustava i sposobnosti;

–              razmjena iskustava, organiziranje konstruktivnih druženja predstavnika ugovornih strana;

–              posredovanje u uspostavi saradnje i umrežavanju sa drugim organizacijama, institucijama, licima, koji mogu doprinijeti ostvarivanju pojedinačnih i zajedničkih ciljeva sporazumnih strana.

Član 3.

Na osnovu ovog Sporazuma ugovorne strane će kompromisno djelovati u cilju unapređenja sistema pružanja usluga licima u stanju socijalnih, zdravstvenih i drugih potreba.

Član 4.

Ovaj Sporazum se zaključuje na period od 10 godina, uz mogućnost produžetka Sporazuma.

Sporazum može raskinuti bilo koja ugovorna strana pismenim obavještenjem o raskidu sporazuma uz otkazni rok od 3 (tri) mjeseca.

Član 5.

Ugovorne strane su saglasne da će se pridržavati odredaba ovog Sporazuma.

Član 6.

Sporazum je sačinjen u 4 (četiri) istovjetna primjerka od kojih svaka strana zadržava po 2 (dva).

Član 7.

Sporazum stupa na snagu danom potpisivanja.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime