Potpisan Sporazum o implementaciji druge faze Programa jačanja javnih institucija

0
6

news-2012-December-Semiha_Borovac_RS1_195964154BiH – Predstavnici Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Ureda koordinatora za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o implementaciji druge faze Programa jačanja javnih institucija.

Za tu fazu vlada Njemačke će donirati sredstva  od tri miliona eura.

Projekt čije su dvije faze koštale 8,7 miliona eura počeo je 2012. godine, a regionalna direktorica GIZ-a za zapadni Balkan Brigitte Heuel-Rolf je kazala da je taj projekt od velikog značaja za ulazak BiH u Evropsku uniju.

Podsjetila je da su predstavnici GIZ-a prilikom potpisivanja ugovora za prvu fazu najavili da će saradnja biti nastavljena te da će biti više faza.

Državna koordinatorica za reformu javne uprave Semiha Borovac je istaknula da je Projekt u direktnoj vezi s realizacijom mjera iz reforme javne uprave u BiH koji se provodi i koji ima značajne aktivnosti.

– Program za cilj ima da svi korisnici koriste pomoć Njemačke te da prije svega dostignu standarde strategije reforme javne uprave koji se odnose na jačanje kapaciteta – navela je Borovac.

Naglasila je da Projekt ima punu podršku Vijeća ministara BiH koje je odobrilo da institucije-korisnici Programa prime podršku.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić je zahvalio vladi Njemačke na ukazanoj pomoći i povjerenju i poreznim obveznicima Njemačke koji su prepoznali Projekt kao važan za BiH, ali i za GIZ.

Kazao je da je ovaj program za Centralnu banku jedan od najuspješnijih projekata dosad.

– Benefiti koje smo dosad imali su nemjerljivi. Dosad smo uradili projekte na polju statistike gdje smo zajedno s GIZ-om razvili programe koje trenutno nema nijedna centralna banka u regionu, a u okviru kojeg svi korisnici u realnom vremenu mogu da koriste sve podatke i sve baze Centralne banke BiH – rekao je Kozarić.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime