Potpisan Memorandum o razumijevanju

0
14

276d6ec983632714815bb21bf6ea38df_MBihać, Zenica, Travnik i Zvornik – Načelnik općine Zenica Husejin Smajlović  i Brian K. Schjertzer, voditelj projektnog tima GFA Consulting Group, 24.februara su potpisali Memorandum o razumijevanju  i realizaciji  bilateralnog Projekta „Konsultacije za Energetsku efikasnost“ u BiH implementiranog od strane konzorcija GFA Consulting Group GmbH i INTEGRATION Umwelt & Energie GmbH (projekt njemačke tehničke saradnje, finansiran od strane BMZ kroz GIZ). 

GIZ bilateralni projekt „Konsultacije za Energetsku Efikasnost“ u BiH se gradi na iskustvu prethodnog projekta SEAP (Akcioni Plan Energetski Održivog Razvoja) i ima sasvim novi obim i set ciljeva i rezultata koje treba da postigne. Cilj projekta je pružanje tehničke pomoći odabranim općinama za uspostavu sistema za upravljanje energijom.
Podrška projekta u procesu uspostave sistema za upravljanje energijom u općinama se provodi po pristupu 4 odabrane i 5 pratećih općina. Projekt direktno sarađuje s 9 općina koje su podijeljenje u 2 grupe. Grupu „4“ čine općine ( Zenica, Bijeljina, Gradiška, Prijedor)  koje su se obavezale da će za vrijeme trajanja projekta (april 2013.-mart 2016.) uspostaviti funkcionalan sistem za upravljanje energijom. Grupu „5“ čine općine
(Bihać, Lakrtaši, Livno, Travnik i Zvornik)  koje mogu ali se nisu obavezale u potpunosti uspostaviti sistem za upravljanje energijom.
Općinama koje učestvuju u projektu  omogućit će se  korištenje  tri  instrumenta/alata: alat za podršku u donošenju odluka za poboljšanje energetske efikasnosti u javnoj rasvjeti koji čine priručnik i Excel alat za izračun, softver  za praćenje potrošnje energije i verifikaciju i monitoring ušteda u tri sektora: zgradarstvo, javna rasvjeta i saobraćaj te dokument sa pregledom novih/tekućih zakonskih obaveza u oblasti energetske efikasnosti  za lokalne vlasti koji će biti modifikovan tokom trajanja projekta.
Općina Zenica je jedna od vodećih općina u ovom projektu koju prate općine Travnik i Livno. U cilju kreiranja odgovarajućeg radnog okruženja za uspostavu energetskog menadžmenta, Općina Zenica je u skladu sa obavezama koje proizilaze iz projekta formirala Konsultativni tim za energetsku efikasnost i imenovala menadžera za poslove energetske efikasnosti.
Uspostavljanje sistema za upravljanje energijom za sve općine učesnice u projektu realizovat će se kroz set predavanja.
Općina Zenica je trenutno u fazi uvođenja informacionog sistema za praćenje i verifikaciju potrošnje energije ENMASOFT, koji će općini biti dodijeljen od strane projektnog tima. U skladu s tim već početkom marta će se održati tehnički trening i obuka za rad sa ovim softverom. Nakon toga će slijediti prikupljanje podataka u javnim objektima u nadležnosti Općine Zenica kako bi se posredstvom softvera pratila njihova potrošnja energije te odredili prioriteti za provođenje mjera energetske efikasnosti.

(hronika.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime