Kako odgovoriti Srbiji: Potjernica za Vučićem

0
41

elvir-huremovic-146x150Šta da se radi? Ako Srbija neće da igra igru po međunarodnim normama, potpisanim sporazumima, ako u krajnjem ne poštuje pravosudne institucije BiH, onda treba prihvatiti tu igru. Drugačije, očito, ne može. Treba, dakle, uzvratiti istom mjerom.

Piše: Elvir Huremović

Iz Srbije je stigla najava o raspisivanju potjernice za ratnim komandantom Armije R BiH Naserom Orićem i još četiri osobe iz Srebrenice, grada u kojem je počinjen genocid nad Bošnjacima.

Na istoku, dakle, opet stare priče. Ponovo Srbija i njene pravosudne institucije dižu tenzije, ponovo bi da glume ‘balkanskog policajca’. Motivi su i ovaj put, kao i u ranijim sličnim slučajevima jasni. Na jednoj strani su dnevnopolitički: i u Srbiji i u BiH ovo je izborna godina. Na drugoj su suštinski: izjednačiti žrtvu i agresora, pokazati da su svi isti, da je genocid bio odgovor na ‘zločine Turaka’…

Nema ničeg spornog u tome da se bilo koji zločin, bilo čija uloga u ratu istraži, ispita, procesuira, pa ko je kriv osudi, a ko je nevin oslobodi. Nasera Orića su odveli u Hag, sudili mu i pravosnažno ga oslobodili.

Nije Bosna napala Srbiju

Šta ćemo s drugima? Ako ima indicija (ali samo ako ima indicija, a ne da se to radi po spiskovima pravljenim od čibuka kako to rade naprimjer u Bijeljini) da je neko od njih počinio zločin i to treba istražiti, ispitati, procesuirati… To se uveliko i radi. Eno je danas (srijeda) Vrhovni sud RS pravnosnažno potvrdio da Srebreničanin Ramadan Dervišević nije kriv, da nije počinio zločin.

Ako, dakle, treba voditi istrage i podizati optužnice, to treba da rade pravosudne institucije u BiH. Srbija tu nema šta da radi, niti ima šta da traži!

Nisu borci Armije R BiH napadali Beograd, Valjevo, Kragujevac, Čačak, niti su Požarevac držali u okruženju, a ni ubijali po Šidu. Nisu Bakir Izetbegović i Željko Komšić posjećivali brda iznad srbijanskih gradova, Tomislav Nikolić jeste dolazio u Bosnu da ga promoviraju u četničkog vojvodu. Nisu policijske, vojne i paravojne formacije iz Bosne išle da pucaju po Srbiji, već je bilo obrnuto. Zato bi se, umjesto potjernica za Srebreničanima, Srbija trebala pozabaviti Valjevskim, Novosadskim ili Užičkim korpusom, policijskim specijalcima, vikend-ratnicima koji su  prelazili Drinu da bi sijali smrt u Bosni. Ima tu, garantovano, materijala i za potjernice i za optužnice i za dugogodišnje zatvorske kazne.

Ali, Srbija neće da se bavi time, već kršeći sve norme i sva pravila opet bi da sudi i presuđuje onima koji su se usudili da se suprotstave agresiji.

Šta da se radi? Ako Srbija neće da igra igru po međunarodnim normama, potpisanim sporazumima, ako u krajnjem ne poštuje pravosudne institucije BiH, onda treba prihvatiti tu igru. Drugačije, očito, ne može. Treba, dakle, uzvratiti istom mjerom.

Direktno u glavu

Umjesto pisanja saopćenja, reagiranja, n-tog objašnjavanja jedne te iste stvari, pravdanja, žalopojki, živciranja, psovanja, treba podnositi krivične prijave, podizati optužnice, raspisivati potjernice… Ako neko od tužilaštava neće, ne može, ne smije, eto posla za silne nevladine organizacije. One koje se busaju patriotizmom, posebno.

 

Za početak – uvijek je najbolje udariti direktno u glavu – treba podnijeti krivične prijave protiv vicepremijera Srbije Aleksandra Vučića. Ne jednu, već dvije.

Na YouTubeu postoji snimak (pogledajte video) na kojem Vučić prijeti i poziva na ubistvo muslimana. I to 20. jula 1995. godine, dok te muslimane ubijene u srebreničkom genocidu bacaju u masovne grobnice. Vučić prijeti ubistvom stotinu muslimana ako međunarodne trupe ubiju jednog Srbina. Ne, dakle ako muslimani ubiju Srbina, već ako bilo ko ubije Srbina, Vučić bi pobio stotinu muslimana. Podstrekavanje na činjenje ratnih zločina. Zbog toga se Vojislavu Šešelju, Vučićevom duhovnom ocu, sudi u Hagu.

Vučić je sa Šešeljem dolazio i na ratišta u Bosni (pogledajte video). Šta je radio? Pucao? Ubijao? Ne znamo, ali treba podnijeti prijavu, napisati da jeste, pa nek onda Tužilaštvo BiH vidi ima li tu elemenata da se od Vučića zatraži davanje izjave, bilo u BiH, bilo u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije. Bilo ne bilo elemenata, eto vijesti, eto naslovnih stranica. Taman za ‘Ličnost godine’.

Pretjerano? U drugom primjeru/slučaju možda jeste, ali to je, dakle, upravo onako kako to rade u Srbiji. Ili hajde da baš pretjerujemo: Neka Tužilaštvo BiH počne podizati optužnice za zločine Srba na Kosovu.

Ako hoće, traže takvu igru, onda treba tako i zaigrati.

 

(Bportal.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime