Poticaji za zapošljavanje: U USK u rekordnom roku potrošena skoro sva sredstva

0
0

dolic

Bihać, Cazin – Korištenje poticajnih sredstava za zapošljavanje kroz tri Programa zapošljavanja na nivou Federacije BiH u 2016. godini je na veoma visokom nivou. Najveća zainteresovanost bilježi se u Unsko-sanskom kantonu gdje su potrošena skoro sva sredstva namijenjena za ove svrhe.

Nakon što je Federalni parlament krajem prošle godine usvojio budžet Federacije za 2016. godinu, usvojena je i Uredba o poticanju zapošljavanja, koja je dio Reformske agende u okviru tržišta rada, odnosno poticaja zapošljavanja.

Uredbom su utvrđeni izvori finansiranja, kriteriji za njihov raspored i nadzor nad korištenjem, kao i druga relevantna pitanja kojima se osigurava efektivno raspolaganje sredstvima koja se za ove namjene koriste iz budžeta FBiH.

Preko 60 miliona KM za zapošljavanje sa federalnog nivoa

Ukupan iznos tih sredstava, prema tri različita Programa zapošljavanja, te u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, iznosi oko 67 miliona KM.

Prvi i najznačajniji od svih programa svakako je Program za finansiranje i sufinansiranje prvog zaposlenja, zapošljavanja i samozapošljavanja Vlade FBiH, za čiju je implementaciju Vlada izdvojila čak 50 miliona KM.
Drugi značajan program jeste Program sufinansiranja zapošljavanja za 2016. godinu, koji je objavio Federalni zavod za zapošljavanje i za te svrhe namijenio 10 miliona KM.

Treći, no ne i manje bitan, jeste Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi koji su zajednički iznijeli Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Federalni zavod za zapošljavanje. Za realizaciju ovog Programa predviđena su sredstva od 7 miliona KM raspoređena u dva javna poziva.

Oko 15 hiljada radnika planira se zaposliti putem tri navedena Programa.

Terenska implementacija vrši se putem Kantonalnih zavoda za zapošljavanje, gdje je svaki kanton dobio određeni dio od sveukupne sume. Kriterij za raspodjelu sredstava kantonima je broj nezaposlenih osoba i njihovo učešće u ukupnom broju nezaposlenih u Federaciji, dok kontrolu korištenja i utroška sredstava vrši Porezna uprava i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

USK: Pomama za Programima finansiranja zapošljavanja

Budući da je Unsko-sanski kanton kanton sa najvećom stopom nezaposlenosti i najmanjom stopom zaposlenosti u Federaciji BiH, odlučili smo provjeriti kako stvari funkcionišu upravo u ovom kantonu.

Prema riječima Rifata Dolića, direktora Zavoda za zapošljavanje USK, poticaji su jedna od značajnih aktivnih politika zapošljavanja koji mogu izvršiti pozitivne korekcije aktuelnog stanja, ukoliko se koriste na ispravan način. Do sada nije bio takav slučaj, kaže, no stvari su se počele značajno mijenjati.

“Što se tiče korištenja poticajnih sredstava, u dosadašnjim praksama slučaj je bio da su se poticaji koristili kao sredstvo kupovine političkog utjecaja. Međutim, u zadnje dvije godine mislim da stvari dolaze na svoje i mislim da poticaji zaista postaju mehanizam aktivne politike zapošljavanja, a posebno bih u tome istekao tekuću 2016. godinu”, kaže Dolić na početku razgovora za Klix.ba.

Kada je u pitanju Unsko-sanski kanton, on napominje da su sva poticajna sredstva korištena u maksimalnom iznosu koji je odobren, te da su čak korištena i neutrošena sredstva iz drugih kantona. Iz sva tri Programa
zapošljavanja, u Unsko-sanski kanton je stiglo otprilike 10 miliona KM, putem kojih se planira uposliti između 1.500-1.600 osoba. Raspisani su i javni pozivi.

“Javni poziv za poljoprivredu je raspisan prvi i Unsko-sanski kanton je prvi u tome. Odnosno, od ukupnog broja aplikanata koji su aplicirali na taj Program, 39 posto je iz Unsko-sanskog kantona. U daljnjoj fazi obrade, taj procenat je i povećan, pa je gotovo 50 posto potpisanih ugovora iz Unsko-sanskog kantona. Preciznije, 154 ugovora o otvaranju obrta i korištenju sredstava za samozapošljavanje u poljoprivredi je provedeno u Unsko-sanskom kantonu”, ističe Dolić.

Programom za finansiranje i sufinansiranje prvog zaposlenja, zapošljavanja i samozapošljavanja Vlade FBiH na Unsko-sanski kanton je stiglo 6 miliona i 115 hiljada KM. Tim sredstvima planirano je zaposlenje oko 1100 radnika, a javni poziv se uglavnom odnosi na program sticanja prvog radnog iskustva ili program zapošljavanja mladih ljudi.

Najveća korist za mlade ljude bez radnog iskustva

“Naše informacije govore da su po ovom programu od Vlade FBiH, odnosno 6 miliona koji su nama pripali, skoro sva sredstva potrošena, iako je javni poziv otvoren svega oko mjesec dana. Dakle, interes je zaista ogroman, a imamo primjere da su neke firme prijavile i po 70 mladih ljudi do 30 godina starosti, odnosno preuzele su ih sa biroa. Dakle, kako sada stvari stoje, uskoro bismo mogli apsolvirati ovaj program u potpunosti”, kaže Dolić.

Značaj ovog Programa posebice se ogleda u činjenici da u strukturi nezaposlenih dominiraju mladi ljudi, odnosno, od 46.600 nezaposlenih osoba na prostoru USK, između 13-14 hiljada čine osobe bez ijednog dana radnog iskustva.
Konačno, treći Program jeste program Federalnog zavoda za zapošljavanje koji je izdvojio 10 miliona KM, a putem kojeg je Unsko-sanskom kantonu pripalo oko 1,2 miliona KM.

“Taj javni poziv je ostao otvoren nepuna dva dana. Dakle, sva predviđena sredstva su potrošena putem aplikacija u samo dva dana. Čak su pojedini poslodavci izrazili nezadovoljstvo što su sredstva potrošena u tako kratkom vremenskom roku. Iz tog razloga, mi smo podnijeli zahtjev da se povećaju ta sredstva ili da se ubrza kontrola, budući da ne mora značiti da će sve aplikacije proći na javnom pozivu, odnosno zadovoljiti sve kriterije. Tako da bi se jedan dio ovih sredstava mogao opet osloboditi”, ističe Dolić.

Pored svega, Dolić napominje da Zavodi za zapošljavanje posjeduju jake mehanizme za kontrolu korištenja poticajnih sredstava, odnosno za borbu protiv zloupotrebe, čime su mogućnosti za manipulacije, kako kaže, svedene na minimum.

(klix.ba/usn.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime