Posušje, Tomislavgrad, Livno, Mostar mogu aplicirati za projekt Via Dinarica

0
4

Posušje, Tomislavgrad, Livno, Mostar mogu aplicirati za projekt Via Dinarica

Foča, Kalinovik, Konjic, Tomislavgrad – UNDP u Bosni i Hercegovini raspisao je javni poziv u sklopu Projekta „Via Dinarica: platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, saznaje poslovni portal Akta.ba. Projekat financira Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je afirmacija Via Dinarica-e kao regionalne turističke destinacije i povećanje konkurentnosti Bosne i Hercegovine u oblasti avanturističkog, rekreativnog i općenito, turizma u prirodi.

Aplicirati a ovaj projekat mogu: općine Foča, Kalinovik, Trnovo (RS), Trnovo (FBiH), Konjic, Jablanica, Mostar, Posušje, Tomislavgrad, Livno i Bosansko Grahovo.

Kvalificirani podnositelji prijedloga projekata su i udruge/udruženja, organizacije i klubovi registrirani u navedenim općinama duž Bijele staze Via Dinarice, čija je osnovna djelatnost razvoj i promocija turizma i privatna poduzeća registrirana duž Bijele staze Via Dinarica-e, koja su aktivna u sektoru turizma (tour operatori, turističke agencije).

“Svi podnositelji prijedloga projekata trebaju osigurati vlastiti financijski doprinos u iznosu od 10 posto od ukupnog budžeta traženog od projektnog fonda”, naglašeno je u javnom pozivu.

Rok za podnošnje prijava i kompletne dokumentacije je 28. rujan, 2015. godine do 17:00 sati.

Početak projekta Via Dinarica: Platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, oslužben je 28. travnja ove godine, na prvom sastanku projektnog odbora u Sarajevu. Vrijednost projekta je 1,5 milijun američkih dolara.

Trogodišnji projekt je razvijen da doprinese smanjenju ekonomskih, socijalnih i regionalnih razlika u Bosni i Hercegovini kroz afirmaciju Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije i povećanja konkurentnosti BiH u oblasti rekreativnog turizma.

Projektom će se promovirati i razvijati lokalne zajednice i mali poduzetnici, time što će se izvršiti procjena i obilježavanje tri glavne staze duž Via Dinarice (bijela, zelena i plava), unaprijediti turistička infrastruktura i ojačati kapaciteti lokalnih davatelja usluga. Fokusirajući se na integrirani turistički razvoj, projekat ima u cilju ostvariti veze između gradova i zajednica u regiji i ojača partnerstva između javnog, privatnog i nevladinog sektora.

(abcportal.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime