Postoji sinergija u SDA i izrazito dobra politička saradnja između Izetbegovića i Tihića

0
19

news-2012-August-denis_zvizdic_398803576Sarajevo –  Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajvo i član Predsjedništva ove stranke Denis Zvizdić u intervjuu za TV1 govori o situaciji u SDA, učestalim spinovima, odnosima među vodećim čelnicima u stranci, te o funkcionisanju Vlade KS.

TV1: U posljednje vrijeme problematiziraju se odnosi unutar SDA, licitira se imenima za potencijalne kandidate za predsjednika SDA. Pominje se i Vaše ime. Šta je istina i imate li Vi želju da postanete prvi čovjek stranke?

ZVIZDIĆ: Krajnje je neumjesno govoriti o imenima i kandidatima za funkciju predsjednika stranke u trenutku kada se predsjednik SDA SUlejman Tihić nalazi na liječenju. Nikada nisam bio, niti sam sad, a niti ću u budućnosti biti zainteresovan za mjesto predsjednika stranke SDA. Na bazi činjenice da je sadašnji predsjednik Tihić kazao da se neće ponovo kandidovati za tu funkciju, te na bazi personalnih kvaliteta Bakira Izetbegovića, backgrounda porodice iz koje dolazi, izrazito zrelih političkih vizija koje svakodnevno pokazuje u političkom i društvenom djelovanju, sposobnosti da okuplja i upravlja timovima, mogu reći da je Bakir Izetbegović superioran kandidat u odnosu na bilo kojeg drugog kandidata koji bi se pojavio za funkciju predsjednika SDA.

Mi smo demokratska stranka i uvijek potenciramo da imamo više, makar dva, kandidata za predsjednika stranke. Pretpostavljam da će biti takvih kandidata, ali moju punu podršku i povjerenje uživa Bakir Izetbegović.

TV1: U medijima se govori o sukobu Bakira Izetbegovića i Vas. Je li to tačno? Ima li takvih sukoba?

ZVIZDIĆ: Naravno da ne, niti ih je kada bilo. Naš odnos je zasnovan na dugogodišnjem, iskrenom prijateljstvu. Bakira Izetbegovića izuzetno cijenim zbog njegovog konzistentnog zalaganja za jačanje i očuvanje državnih vrijednosti, autohtonih i izvornih vrijednosti, dostignutog autoriteta SDA. Riječ je o čovjeku koji ima izražene pozitivne karakterne osobine, izražene državničke vrijednosti prožete nacionalnim ponosom i vjerskim vrijednostima. Dakle, naš odnos se zasniva na iskrenom prijateljstvu i izrazito dobroj političkoj saradnji.

TV1: SDA u ovom trenutku radi pod specifičnim uslovima, imajući u vidu zdravstveno stanje predsjednika Tihića. Jeste li u kontaktu s njim i kakvo je njegovo zdravstveno stanje, budući da se i o tome špekulira?

ZVIZDIĆ: Svi smo u kontaktu sa Sulejmanom Tihićem i svakodnevno se na različite načine raspitujemo o njegovom zdravstvenom stanju, sa željom da doprinesemo i pomognemo njegovom bržem ozdravljenju i povratku na rad u stranci. Svakodnevne kontakte sa Sulejmanom Tihićem ima Bakir Izetbegović, a prije par dana je sa Sarajlićem i Zukićem bio u posjeti Tihiću.

Dakle, postoji sinergija i izrazito dobra politička saradnja i dogovaranje o svim potezima SDA između Izetbegovića i Tihića.

TV1: Špekulira se i o dešavanjima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo. Navodno su Kemal Ademović i Elmedin Konaković najavili  izlazak iz stranke. Šta se tu događa i šta je ustvati tačno?

ZVIZDIĆ: To je neistinita informacija i klasično spinovanje. Ademović i Konaković su moji bliski prijatelji i jedni od najbližih saradnika, koji vrlo aktivno učestvuju u pripremanju, definisanju i realizaciji svih odluka Kantonalnog odbora. Riječ je o ljudima sa izraženim intelektualnim kapacitetima i znanjima, vještinama. Sve vrijeme su se borili za ciljeve SDA i realizaciju projekata koji znače unapređenje stanja u KS. Komparativna prednost u Kantonalnom odboru SDA je otvaranje dijalnoga i razgovor dok se ne dođe do najboljih rješenja, a posmatranje toga kao energično međusobno djelovanje je klasično spinovanje i iskrivljen pogled na stanje u Kantonalnom odboru.

Sve odluke donosimo poslije ozbiljnih rasprava i analiza, a svi članovi tog organa u potpunosti poštuju odluke stranačkog organa i Kantonalnog odbora.

TV1: Šta je cilj brojnih spinova kada je u pitanju SDA?

ZVIZDIĆ: Mislim da su to nerealizovane ambicije pojedinaca čiji kvaliteti nekorespondiraju sa tako velikim ambicijama koje ne mogu realizovati, jer to žele učiniti van utvrđenih stranačkih procedura. Oni bi išli paralelno, pored stranačkih procedura, da dođu do funkcija ili da im se realizuju određeni projekti. Naravno, mi to ne dozvoljavamo. U potpunosti poštujemo Statut i druge akte stranke. Dok sam na čelu Kantonalnog odbora, uz sve moje stranačke kolege, neću dozvoliti bilo kakvo paralelno djelovanje ili realizaciju ambicija koje nisu odraz stranačke baze i istinskog i kvalitetnog rada unutar stranke.

TV1: Vlada KS je u ostavci. Je li na pomolu izbor neke nove parlamentarne većine ili nove Vlade? Koji su stavovi SDA?

ZVIZDIĆ: Nisam optimista da je u ovom trenutku moguće postići veliku koalicionu većinu unutar Skupštine KS. Tamo parcipiraju, prvenstveno, tri velike političke partije, koje imaju veliki broj zastupnika – SDA, SDP BiH i SBB. Sve partije su rekle da u ovom trenutku nisu spremne da predlažu mandatara Vlade KS. SDA će vrlo ustrajno i odgovorno raditi u kapacitetu ministara koje imamo u Vladi KS, koja je u ostavci. Zakonodavnopravna komisija, čije je mišljenje validno, iako je pojedine političke partije tumače kako to odgovara njihovim političkim ciljevima, zasijedala je i dala svoj stav da ova Vlada nastavlja raditi u punom kapacitetu do izbora nove vlade. Nastavljamo vrlo ozbiljno raditi, a u prilog tome ide činjenica da je usvojen i budžet, kao jedan od najvažnijih akata koje usvaja Skupština i akt koji u vrlo turbulentnim vremenima i vrlo nesigurnoj relaciji koju KS ima sa nivoom Federacije BiH, ovaj budžet je garant stabilizacije ekonomskih i socijalnih prilika u KS.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime