Postavljene table na ulazima u Goražde – grad heroj

0
19

Table 1Goražde – Na zahtjev građana Goražda, njih više od 4.000 koji su potpisali peticiju, na ulazima u Goražde postavljene su table sa natpisom „Goražde – grad heroj“. Na ovaj način i formalno je istaknut epitet iz nedavne prošlosti grada na Drini, kojeg su mu dali brojni svjetski državnici mediji i građani BiH.

– Epitet heroja dobili su samo dva grada na Balkanu. Vukovar, koji je na žalost pao u ruke neprijatelja, ali to ne umanjuje hrabrost branilaca Vukovara. Goražde je odbranjeno i ovdje još uvijek žive heroji koji su ga branili – kazao je ratni komandant 31. drinske udarne brigade ARBiH Abduselam Sijerčić. Otkrivanje tabli organizirano je u sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH, jer odbranom grada u periodu agresije, prema riječima premijera BPK Emira Frašta (SDP), branjene su i tekovine ZAVNOBiH-a.

 

Uz zahvalnost građanima koji su inicirali postavljanje tabli kraj magistralnog puta Foča – Goražde – Višegrad, ministar privrede Demir Imamović najavio je skoro postavljanje identične signalizacije i na putevima iz Čajniča i Novog Goražda.

 

 

– Kao grad heroj Goražde je prepoznato ne samo od nas iz BiH, već su mu taj epitet prvi dodijelili pojedini svjetski lideri, među kojima i bivši američki predsjednik Bil Klinton. Ne treba zaboraviti da je ovaj grad spasio na desetine hiljada izbjeglica iz susjednih Opština koji su u njemu pronašli utočište od sigurne smrti. Goražde je grad heroj i zato što je predstavljao simbol otpora i spriječio da se kompletno područje istočne Bosne zauzme od strane agresora, čime bi bila ugrožena i pozicija ostatka BiH – ističe Imamović.

Na ovaj način ispunjen je prvi sa liste zahtjeva koje je potpisala skoro četvrtina stanovnika Općine. Građani Goražda očekuju i procesuiranje odgovornih za ratne zločine, osnivanje Arhiva sa dokazima iz perioda odbrambeno – oslobodilačkog rata, sanaciju Spomen parka „Rorovi“ i podizanje državnih zastava na uzvišenjima oko grada i važnijim raskrsnicama.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime