Postavljen kamen temeljac za obnovu-izgradnju Šamića džamije u Jajcu

0
1

samica-dz-kamen-temeljac-1Jajce – U petak 08.08.2014. godine, na području Medžlisa islamske zajednice Jajce, džemat Grad, upriličena je svečanost postavljanja kamena temeljca za obnovu-izgradnju Šamića džamije. Program svečanosti je počeo džuma-namazom u džamiji Esme Sultanije, gdje je hatib bio Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović. Nakon klanjanja džuma-namaza gosti, kao i džematlije su se uputile prema Šamića mahali, gdje se nalaze ostaci Šamića džamije.

Pored brojnih džematlija koji su uveličali ovu svečanost, polaganju kamena temeljca prisustvovali su: Muftija travnički – dr. Ahmed ef. Adilović, dr. Senaid Zajimović – direktor Vakufske direkcije, Zehrudin ef. Hadžić, prof. – glavni imam Medžlisa IZ-e Jajce, g-din Edin Hozan – načelnik općine Jajce, g-din Nijaz Duranović – predsjednik Izvršnog odbora MIZ Jajce, diplomatski ataše ambasade Kuwajta u BiH – g-din Ahmed Aldouwelah, predstavnik organizacije „Džem’ijjetu-n-nedžat el-hajrijje“ – g-din El-Ensari, g-din Asmir Neimarlija, šejh Ramiz ef. Bećirović, imami Medžlisa IZ-e Jajce, direktori i predstavnici javnog i kulturnog života na području Medžlisa IZ-e Jajce. Prisutnim gostima obratili su se: glavni imam MIZ Jajce – Zehrudin ef. Hadžić, predsjednik IO MIZ Jajce – g-din Nijaz Duranović, predstavnik Kuwajtske organizacije – g-din El-Ensari, direktor Vakufske direkcije – dr. Senaid Zajimović, kao i Muftija travnički – dr. Ahmed ef.Adilović. Kamen temeljac za obnovu-izgradnju Šamića džamije svečano su postavili: dr. Ahmed ef. Adilović, dr. Senaid Zajimović, g-din El-Ensari i g-din Aldouwelah. Nakon postavljanja kamena temeljca dovu je proučio šejh Ramiz ef. Bećirović, a nakon toga druženje je nastavljeno u restoranu „Fontana“ uz ručak.

O Šamića džamiji

Ovdje je bila najmlađa mahala unutar gradskih zidina nastala oko mesdžida koji je sagradio Halil, ćehaja jajačkog dizdara na prelasku iz 17. u 18. stoljeće. U vrijeme popisa 1604. godine u njoj je bilo 13 kuća. Izgleda da je Halil-ćehajin mesdžid bio drveni i da je potpuno izgorio u požaru 1658. godine. Prije 1692. na mjestu Halil-ćehajina mesdžida podignuta je džamija. Osnivač ove džamije je izvjesni hadži Nezir. Hadži Nezirova džamija nije bila duga vijeka. Novu džamiju na istoj lokaciji podigao je hadži Muharem, a mahala je dobila ime mahala hadži Muharemove džamije. Narod je ovu džamiju zvao Šamića džamijom, po familiji koja je bila brojna i ugledna u ovoj mahali. Polovinom 19. stoljeća izvršena je temeljna obnova hadži Muharemove džamije. Tada je dobila izgled kakav se može vidjeti na starim fotografijama. Tada je imala omalterisane i bijelo obojene fasade na kojima su ljupko djelovali tamni kvadrati, po četiri u dva nivoa, pravilno raspoređenih prozorskih otvora. O obnovi iz 1266/1849-50 godine i obnovitelju hadži Husejnu ispjevan je poduži tarih na arapskom i turskom jeziku. Ploča sa uklesanim tarihom stajala je iznad ulaznih vrata. Osim ovog opisa ova džamija ima još jednu karakteristiku. Naime, džamijedizdaruše su one koje su građene namjenski za vojnike, stražare, dakle u blizini tvrđava, kasarni, i slično. Obzirom da je Šamića džamija locirana neposredno uz gradske zidine u Jajcu, vjerovatno i ona pripada ovom tipu džamija, te se pretpostavlja da je služila vojnicima koji su čuvali stražu na ovim zidinama. Hadži Muharemova – Šamića džamija i njena munara temeljito su obnovljene 1985. godine, te je agresiju na BiH dočekala potpuno obnovljena. Srušili su je srpski vandali-agresori, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Na ostacima zidova vidljivi su tragovi mihraba, mahfila, i unutrašnjih dekoracija. Obnovom-izgradnjom ove džamije MIZ Jajce završava obnovu gradskih džamija.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime