Post je čista ljubav i lijek za bolesti duše

0
0

muftija salem ef dedovic

Mostar – Mostarsko muftijstvo, na čelu sa muftijom Salemom ef. Dedovićem, i ovog ramazana provodi brojne aktivnosti na terenu, sa posebnim osvrtom na povratnike, ali i na mlade i njihovo duhovno i moralno osnaživanje kako bi se sačuvali od negativnih utjecaja.

Pružiti podršku

– Naš je plan da ovog ramazana budemo upravo s vjernicima na rubnim prostorima i u džematima koji su ratom i agresijom opustošeni, ali u kojima postoji organizirani vjerski život i gdje Islamska zajednica (IZ) pokazuje brigu za svoje članove – kaže u razgovoru za “Avaz” Dedović, koji je prvi teravih-namaz klanjao sa povratnicima u Planoj kod Bileće.

Time se, ističe, još jednom željela skrenuti pažnja javnosti na ovaj prostor i Bošnjake koji tu žive, a kojima treba pružiti konkretnije oblike podrške sa svih nivoa vlasti.

Kazavši da je ramazan mjesec vjerničke mobilnosti, predanosti i pokornosti, koji jača duhovnost i svijest o moralnim granicama koje je dragi Bog uspostavio za dobrobit čovjeka i u funkciji uspostavljanja reda na zemlji, Dedović naglašava da ovaj mjesec duhovnosti ojačava i učvršćuje zajednicu vjernika.
– A post je čista ljubav i vjera u Boga, da se posti u Njegovo ime – dodaje Dedović.

Naglašava da je post lijek za mnoge bolesti duše te da se njime uspostavljaju harmonija i red, a vjernik motivira da drugačije gleda i postupa, da, u cjelini, drugačije živi.

– Ramazan je mjesec posvećenosti Kur’anu. Kur’anski moralni imperativi, koji nalažu milosrđe, pravičnost, iskrenost i dobročinstvo, nikada ne mogu biti zanemareni i zamagljeni bilo kojim tumačenjima – poručuje Dedović.

Ljepota zajedništva

On naglašava i da je ramazan blagodat koja daje priliku da okupimo porodicu, jer ramazanske ibadete prožima snažan duh okupljanja, iskazivanja pažnje i pomaganja, što je velika stvar u ovom vremenu sveprisutnije otuđenosti i zatvaranja u sebe.

Mostar je obnovio svoj islamski kod

Kada je u pitanju Mostar kao sjedište Muftijstva, Dedović ističe kako je ovaj grad u prošlosti bio izložen antivjerskom duhu, koji je ovo višestoljetno središte islamskog duhovnog, kulturnog i civilizacijskog života nastojao opustošiti i ostaviti bez vjere. Ti su procesi, dodaje Dedović, ostavili traga, ali je Mostar svoj islamski kod obnovio i on je vidljiv, posebno onima koji znaju kakva je bila ta njegova tzv. crvena prošlost. Sretan sam kad vidim koliko veliki broj mladih u Mostaru iskazuje interesiranje za vjersku edukaciju, prakticiranje vjere i cjelovit život u vjeri – naglasio je Dedović.

– Druženje za sofrom, posebno za iftarom, divna je poslanička tradicija i opće kulturno dobro, koje približava ljude, uvezuje ih i predočava im činjenicu kolika je ljepota zajedništva i okupljanja, koliki je to blagoslov i sreća. Ramazan nam vraća vjeru u vrijednosti. Jedna od njih je porodica, a porodična okupljanja i na iftaru i na sehuru i kroz druge ramazanske sadržaje nude više od svakodnevnice – ističe Dedović.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime