Poslovna politika BH Gasa: Dug Birča od 26 miliona KM platili građani Federacije BiH

0
4

gas

Sarajevo – Za razliku od “merhameta“ kojeg su pokazali prema Birču, BH Gas zadržavao više cijene ovog energenta prema građanima, uprkos odlukama Vlade.

Sadašnja uprava i aktuelni saziv Nadzornog odbora BH Gasa, kako smo uspjeli saznati, još 2013. godine otpisala je dio potraživanja od zvorničke tvornice glinice Birač u iznosu od 14 miliona maraka. Prethodna uprava, u vrijeme kada je direktor bio Adnan Kreso, uz saglasnost tadašnjeg NO, 2012. godine otpisala je istoj kompaniji dio duga u iznosu od 12 miliona maraka.

To praktično znači da Birač, prema poslovnim knjigama BH Gasa, više nema dugovanja za isporučeni energent. Umjesto da naplate dug za isporučeni gas od dužnika, BH Gas je držao ekstremno visoke cijene, kojima je, gotovo je izvjesno, namirivao ovaj gubitak.

Kao ilustraciju možemo iskoristiti primjer smanjenja cijene gasa u oktobru prošle godine. Tada je uprava predložila, Nadzorni odbor podržao, a Vlada FBiH prihvatila smanjenje cijene gasa kojeg isporučuje BH Gas sa 754 na 640 maraka za 1.000 kubnih metara gasa.

Ucjenjivanje ugovorom

Međutim, BH Gas je i u naredna tri mjeseca prema Sarajevogasu ispostavljao fakture prema kojima je cijena zadržana na ranijih 754 marke. U upravi BH Gasa opravdanje za zadržavanje starih, većih cijena, nalazili su procedurama. Ne spominjući da su oni bili zaduženi za provođenje tih procedura i da je brzina provedbe u najvećem dijelu zavisila od uprave i NO BH Gasa.

Dio tih procedura, kako smo saznali, je i svojevrsna ucjena prema Sarajevogasu. Kao uslov za isporuku gasa po nižoj cijeni BH Gas je postavljao potpisivanje ugovora kojim se Sarajevogas obavezuje da će kupovati energent isključivo od BH Gasa. Bez tog potpisa cijene na fakturama su ostajale iste, uprkos odlukama Vlade FBiH o pojeftinjenju.

Informaciju o zadržavanju stare, više cijene, koju je zaračunavao BH Gas dobili smo i od Nihade Glamoč, direktorice Sarajevogasa.

– Iako nam je BH Gas slao fakture sa cijenom od 754 KM za 1.000 kubnih metara gasa, mi smo, prilikom obračuna cijene prema građanima koristili odluku Vlade FBiH, sa cijenom od 640 KM. Prema toj cijeni smo i plaćali račune prema BH Gasu – kazala je Glamoč, ne želeći bilo šta dalje komentarisati, pa ni to ko je i kako pokrivao razliku od oko 100 maraka za 1.000 kubika gasa.

70 miliona KM duga

Međutim, uprava BH Gasa je, za razliku od „merhameta“ kojeg su pokazali prema Birču, Sarajevogasu tu razliku knjižila kao dugovanje. Najvećim dijelom, zbog toga je dug Sarajevogasa prema BH Gasu do sada dostigao iznos od 70 miliona maraka.

Jedan od prvih zadataka novog NO BH Gasa, koji je trebao biti imenovan na današnjoj sjednici Vlade FBiH će biti i da izda nalog upravi BH Gasa da ispostavi nove fakture za isporučeni gas za posljednje mjesece 2015. godine i da u skladu s tim cijenama ponovo obračuna, odnosno umanji dugovanje Sarajevogasa. Međutim, ovo imenovanje se neće naći na dnevnom radu sjednice Vlade, jer kako saznajemo SDA nije dostavila imena svojih kandidata za članstvo u NO.

Ipak, prioritetni zadatak novog NO će biti donošenje odluke o novom pojeftinjenju gasa na 550 maraka za 1.000 kubika koja će se koristiti za obračun potrošnje od 1. januara ove godine. Zahvaljujući tome računi koje budu dobijali građani od februara bit će za oko 20 posto manji od dosadašnjih, za istu količinu utrošenog gasa.

Podržali sniženje cijena

Uprava kompanije BH Gas d.o.o. Sarajevo podržala je inicijativu ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića za smanjenje cijene gasa za distributvne kompanije. Napominju kako je BH Gas jedno od rijetkih javnih preduzeća koje je snizilo cijenu energenta u posljednjih 20 godina, navodi se u saopćenju ove kompanije.

– Kao društveno odgovorno preduzeće želimo podržati inicijativu ministra Džindića i vlastitim primjerom podstaći i druge kompanije u lancu, KJKP Sarajevogas i Toplane Sarajevo, da krenu istim putem te da i građani osjete benefite dosadašnjeg rada preduzeća – stoji u saopćenju.

(Almir Šarenkapa /Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime