Posjeta Dževade Šuško u BKC-Kopenhagen

0
31

30 04 2016 dzevada susko

Danska – Direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka – Dr. Dževada Šuško, gostovala je 8. i 9. Aprila 2016 g. u Bosanskom Kulturnom Centru u Kopenhagenu. To je bila prilika da se bosanska publika u Kopenhagenu, ali i neke danske institucije, upoznaju sa radom i aktivnostima Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, koji je osnovan 2008 g. kao naučno istraživačka ustanova Islamske zajednice Bosne i Hercegovine sa ciljem proučavanja islamske tradicije na prostorima BiH od srednjeg do danas.

Značaj ovakve institucije je neupitan ali treba istaći i to da je po prvi put u povijesti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, rukovodeća pozicija povjerena je jednoj ženi. S druge strane, Dr. Dževada Šuško je svojim angažmanom i sposobnostima, u potpunosti opravdala ukazano povjerenje.

Ona sama je izrazila zadovoljstvo zbog takve mogućnosti koja joj se pružila, a koja je nastala kao rezultat dobre volje i spremnosti aktualnog reisul-uleme Husein e. Kavazovića i njegovih suradnika da sa da više prostora ženi u izgradnji i profiliranju islamske zajednice, tim prije što u BiH, po njenim riječima, ima puno iskrenih i kompetentnih vjernica koje žele i mogu dati doprinos u radu i prosperitetu Islamske zajednice.

Dr. Dževada Šuško je održala dva izuzetno posjećena predavanja u Bosanskom Kulturnom Centru.

Prvo je u petak 8. Aprila održala uvodno predavanje o radu Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, pri čemu je posebno istakla značaj naučnog rada. S tim u vezi prestavila je Institutovu izložbu ”Skriveni svijet balkanskih žena”, i govorila o nekim od sopstvenih istraživanja o izazovima s kojima se susretala žena Bošnjakinja u 20. stoljeću.

U subota 9. Aprila, Dr. Dzevada Susko je odrzala predavanje na temu “Bosnjaci kroz stoljeca izmedju emancipacije i ocuvanja vjerskog identitata”.

U ovom predavanju fokus je bio na glavne historijske tokove i desavanja koji su kroz vrijeme oblikovali tradiciju Bosnjaka. Tom prilikom je istakla odanost Bosnjaka svojoj domovini Bosni i Hercegovini , vaznost islama kao kulturoloske i vjerske kategorije , te znacaj bosanskoj jezika kao stubova identiteta Bosnjaka. Pomenula je takodje da zapad tokom povijesti biljezi vojnicku hrabrost i lojalnost Bosnjaka. Posebno je istakla, kako je neophodno da Bosnjak kao pojedinac, ali i Bosnjaci kao i narod kolektivno, postuju sebe i budu svjesni svojih kvaliteta, da bi ih i drugi cjenili i postovali.

30 04 2016 dzevada susko predavanje

“Bošnjaci pripadaju višestoljetnoj islamskoj tradiciji. Potrebno je ovu tradiciju identificirati, izučavati, proučavati kako bismo razumjeli sadašnost i anticipirati budućnost.Osviješćen narod je onaj koji je vjeran svojoj tradiciji, koji aktivno živi svoju sadašnjost i ozbiljno se sprema za budućnost. On na taj način sebe samog poštuje i može očekivati da ga drugi poštuju”.

Kao organizator – Bosanski kulturni centar u Kopenhagenu, je jako zadovoljan interesovanjem ovdasnjih Bosnjaka za pomenute teme, ali i ucinkom vrlo poucnih i inspirativnih predavanja Dr. Dzevade Susko. Druzenje sa njom ce nam svakako ostati u prijatnom sjecanju.

Dr. Dzevada Susko je tokom svog boravka u Kopenhagenu posjetila takodje i Univerzitet Kopenhagen / Filozofski fakultet, kome je i urucila poklon paket sa publikacijama Instituta pri cemu se se posebno osvrnula na publikaciju povodom 400 godina djela Hasana Kafije Pruscaka. Ovaku jednu publikaciju je poklonila i Bosnaskom Kulturnom Centru Kopenhagen.

Emira Catic

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime