Posađeno 230.000 sadnica za ljepšu BiH

0
7
131106067.1_mnSarajevo – U prostorijama zgrade Ujedinjenih nacija u Sarajevu održana je konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati jedne od najvećih volonterskih akcija u BiH “Let’s do it – milion sadnica za jedan dan”.
Akcija je počela 24. oktobra i trajala 10 dana na teritoriji cijele BiH, pri čemu je zasađeno 230.000 sadnica. Ideja za projekt je proizašla iz saznanja da se u BiH ne vodi dovoljno računa o šumama, koje su jedno od najvećih bogatstava naše zemlje. Nositelji projekta su UG “Ruke” iz Sarajeva i UG “Mozaik prijateljstva” iz Banje Luke, dok je generalni sponzor HT Eronet. Učestvovalo je 9.000 volontera, koji su najviše sadili smrču i bijeli bor, potom crni bor, plemenite liščare i šumsko voće.

“U akciji su učestvovale 72 općine u BiH, a najaktivniji su bili članovi lokalne zajednice Bugojno, gdje je zasađeno najviše sadnica, čak 20.000. Dobar odziv bio je i u Sarajevu, gdje je 600 volontera zasadilo 7.000 sadnica na Čavljaku i na Humu. Istakli su se i Gornji Vakuf i Bosanska Krupa, sa 8.000, odnosno 7.000 zasađenih sadnica, kao i Teslić, Banja Luka i Bosanski Novi sa po 7.000 sadnica. U gradovima Hercegovačko-neretvanskog kantona je akcija podržana simbolično, budući da je zasađeno po 200 sadnica”, rekao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG “Ruke”, koji je posebno zahvalio medijima na podršci ovom projektu.

Tri velike akcije u 2014. godini

Dodao je kako je akcija uspješno obavljena sa budžetom od 11.000 KM, ali i istakao kako su imali veliku pomoć šumarskih preduzeća koja su osigurala sadnice i alat.

“Ovu akciju ćemo nastaviti do kraja godine tako što ćemo dijeliti sadnice po školama i držati prezentacije kako bismo djeci pokazali kako se sadi drveće. Također, naredne godine nas, u okviru projekta Let’s do it, očekuju tri velike akcije, u aprilu akcija čišćenja BiH, u maju uključivanje u svjetsku akciju čišćenja Mediterana (na području Neuma), te akcija sađenja drveća u oktobru”, zaključio je on.

Predsjednik UG “Mozaik prijateljstva” Milan Gligorić govorio je o korisnim funkcijama drveća, ističući kako ono ne samo da daje hranu i osigurava sirovinu, već i pruža zaštitu od erozije, obogaćuje zemljište, prečišćava vodu i zrak, smanjuje buku u gradovima, uljepšava izgled urbane sredine…

Vraćanje prirodi

“Ponosni smo što će sadnice koje smo posijali rasti, živjeti i činiti sve divne stvari koje sam spomenuo. Drveće nam sve to daje besplatno, a kada ga ne bi bilo, morali bismo trošiti milijarde i milijarde maraka da bismo imali sve to što nam pruža. Moja je želja ne samo da bude više drveća u našoj zemlji, već i ljudi koji će znati da cijene to drveće uživaju u njemu”, naveo je Gligorić.

Podršku akciji pružila je Uprava za šumarstvo FBiH, dok su sadni materijal i nadzor nad sadnjama osigurala kantonalna šumsko-privredna društva i JP Šume Republike Srpske. Također, podršku projektu “Let’s do it” drugu godinu zaredom pružio je i program UN volontera u BiH, čiji je programski oficir, Hyun-joo Youn, navela kako je veoma značajno da se kroz ovaj projekt vratimo prirodi i cijenimo je. Predstavnik sponzora HT Eronet, Vanja Gavran, je naveo kako je ovoj kompaniji posebna čast da je mogla podržati pozitivnu priču čiji je cilj dodatno uljepšavanje Bosne i Hercegovine i unapređenje životne sredine.

(ABC)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime