Poruke EU ohrabruju, ali u BiH nema stvarne posvećenosti evropskom putu

0
24

 news-2014-March-lagumdzija_anadolija_339611162 (1)Sarajevo – Nezvanično sam obaviješten o sadržaju pisma direktora za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Jean-Eric Paqueta dostavljenog Delegaciji Evropske komisije u BiH i Direkciji za evropske integracije BiH, kazao je za Agenciju …

… Fena, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija smatra kako je najvažnija informacija da odgađanje sedmog plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu, zakazanog za 29.04.2014. godine, ne dolazi u obzir.

– Mislim da bi ovo trebao biti posljednji alarm upozorenja onima koji se protive borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije pod političkim pokroviteljstvom – kazao je Lagumdžija, dodavši kako je na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH upozoravao šta znači odlaganje sastanka o Strukturalnom dijalogu u pravosuđu i da je zbog toga jučer odmah reagirao u javnosti.

– Ohrabreni smo promptnom reakcijom Paqueta, što je jasan signal i poruka Evropske komisije da shvataju ko u BiH opstruira evropski put. Tim prije što ministri iz reda SNSD-a i HDZ BiH nisu na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara imali suštinskih primjedbi na materijal koji je za ovaj sastanak pripremila Direkcija za evropske integracije, nego su razlog za opstrukciju pronašli u zahtjevu za proširenje bh. delegacije sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Briselu i pravnim savjetnikom RS, inače, Amerikancem, kao i neidentifikovanim predstavnicima kantona – precizirao je Lagumdžija.

On je još jednom podsjetio da je postojeća delegacija koja učestvuje na sastancima strukturiranog dijaloga, imenovana 2010. godine, da ju je imenovao prošli saziv Vijeća ministara BiH. Istakao je da vjeruje i očekuje da će ministri koji su jučer u Vijeću ministara glasali za odgađanje sedmog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu uozbiljiti i pravovremeno reagirati i pridružiti stavovima ministara iz reda SDP BiH koji su jučer bili preglasani, a koji su tražili da se sastanak održi, u uobičajenom formatu.

– Pogotovo ako se imaju u vidu zaključci Vijeća za vanjsku politiku EU u kojima se podržava proširenje Strukturalnog dijaloga o pravosuđu na druga pitanja vladavine prava, a naročito na pitanja borbe protiv korupcije. Imajući u vidu da su na dnevnom redu sedmog plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu trebale biti razmatrane vrlo bitne reforme, odnosno nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, nacrt zakona o sudovima BiH te Strategija reforme sektora pravde 2014-2018, smatram danas, kao i jučer da se sastanak u Bruxellesu mora održati – kazao je Lagumdžija.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara smatra da umjesto da tražimo načina da se što bolje predstavimo u Strukturalnom dijalogu, uz učešće ne samo predstavnika vlasti, nego i struke, kao i akademske zajednice i NGO te podržimo institucije kao što su tužilaštva, sudovi i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Vijeće ministara je, uz protivljenje ministara iz reda SDP BiH, ovom nerazumnom odlukom pokazalo da još uvijek na političkom nivou nemamo stvarne opredjeljenosti za evropski put BiH.

Na jučerašnjoj tematskoj sjednici Vijeća ministara BiH ministri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice BiH većinom glasova su donijeli odluku da se odgodi sedmi plenarni sastanak o Strukturalnom dijalogu između Evropske unije i BiH a koji će se, prema najavama iz Bruxellesa, ipak održati 29. aprila 2014.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime