Poruka žrtava iz Višegrada: ‘Postavit ćemo riječ genocid na svaki nišan’

0
13

genocid-visegradVišegrad – Iza svih struktura četniteta stoji genocidni mentalni sklop koji se nikada ne može pomiriti sa činjenicom da smo živi i da nas još ima.

Samo čeka pogodan tren da zatre svaki trag i pomen na Bošnjake Višegrada i cijele Bosne.

Nakon što je uz asistenciju blizu stotinu pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), među kojima su bili i pripadnici specijalne jedinice s “fantomkama”, uklonjena riječ ”genocid” sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u Višegradu, porodice žrtava poručuju da će na svakom nišanu na mezarju Stražište postavili ploče s riječju “genocid”.

Pripadnici policije bili su u i oko mezarja Stražište i nikome nisu dozvolili pristup, pa ni novinarskim ekipama koje su namjeravale snimiti navedenu intervenciju. Uklanjanje riječi ”genocid” izvršili su radnici komunalnog preduzeća iz Višegrada i predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove Općine Višegrad predvođeni urbanističko-građevinskom inspektoricom Ljiljanom Čiković.

Izvršenje sporne odluke bilo je zakazano u 8 sati, ali su na mjesto događaja policija, radnici i inspektorica Čiković izašli sat ranije te obavili navedeni zadatak. Kada su predstavnici porodica žrtava i Islamske zajednice u BiH došli na mezarje kako bi se ponovo suprotstavili izvršenju odluke, sve je već bilo završeno!

“Poručujem im da će na svim nišanima koji su postavljeni ovdje na mezarju Stražište i koji će biti postavljeni u najskorije vrijeme i u budućnosti, stajati ploča sa riječju genocid. Uklonili su genocid sa spomenika, ali ne mogu ukloniti ono što porodice urade na nišanima svojim najmilijih koji su ukopani na ovom mezarju”, poručila je predsjednica Udruženja porodica nestalih “Višegrad ‘92” Hedija Kasapović.

Kako kaže, kukavice su uklonile riječ u 7:10, prije zakazanog vremena, koje je bilo najavljeno u 8 sati.

“Ali, šta reći za kukavice koje su se plašile žena jer su znali da će porodice ubijenih, nestalih i silovanih doći danas. To je dokaz njihove hrabrosti i ljudskosti”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, na putu do Višegrada porodice žrtava su zaustavili pripadnici saobraćajne i kriminalističke policije koji su ih pitali da li su u autobus natovarene eksplozivne naprave i naoružanje!

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Višegrad Bilal Memišević kazao je danas da je mezarje Stražište privatna imovina, privatno vlasništvo Islamske zajednice BiH, te da je u ovom slučaju napravljen klasični prestup.

“Dakle, ova gospoda, ova policija i svi drugi su se ponašali protuzakonito. Imajući u vidu da se radi o privatnoj imovini, morali su imati isključivo sudski nalog da uđu na privatnu imovinu i mi ćemo iste tužiti, protiv istih će se pokrenuti krivični postupak”, poručio je on.

Ogorčena predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić kazala je da “ono što su radili 1992. godine i prisilno upadali u njihove domove, silovali ih, odvodili na put bez povratka, pljačkali, izvršili genocid, upravo i danas rade na ovakav način”.

“Prisilno su ušli u naše bošnjačko mezarje. Njih boli istina, a ta istina je genocid koji je počinjen za nepunih 60 dana ovdje u Višegradu 1992. godine! Ne mogu uništiti našu istinu, naše sjećanje na naše rahmetlije. Ovih dana, članovi porodica ubijenih koji su ovdje ukopani, će na svakom mezarju postaviti ploče na kojima piše riječ genocide. Na svakom nišanu će pisati riječ genocid”, poručila je ona.Prema njenim riječima, mogu brisati genocid, ali oni će ponovo zalijepiti riječ genocid.

Predsjednik Skupštine Opštine Višegrad Suljo Fejzić poručio je da vandalski čin, učinjen nad spomenikom postavljenom na bošnjačkom mezarju, još jednom dokazuje i šalje izuzetno negativan glas za povratnike koji su bili izuzetni zainteresirani za povratak.

“Međutim, ovaj čin govori da nema mjesta povratnicima i da će biti teško povratak dovesti do kraja. Dajem podršku svakom potezu koji će voditi pozitivnom rješenju”, pojasnio je on.

Odluka o uklanjanju riječi ”genocid” trebala je biti izvršena još 24. decembra 2013., ali su lokalne vlasti odustale od te namjere nakon što su predstavnici porodica žrtava i Medžlisa Islamske zajednice u BiH onemogućili inspektorici i radnicima da uđu u mezarje Stražište u Višegradu, gdje se spomen-obilježje žrtvama nalazi.

Podsjetimo, na jednoj strani spomenika, koji je otkriven 26. maja 2012. godine kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010. godine iz jezera Perućac, piše “Svjedoci istine”, a na drugoj strani “Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu”.

Spomen-obilježje predstavlja početak izgradnje Memorijalnog centra “Stražiste” koje je Udruženje “Ćuprija” iz Višegrada započelo u saradnji sa Medžlisom Islamske Zajednice Višegrad.

(Anadolija)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime