Poruka dr. Cerića povodom hidžretske Nove godine: Hidžra znači pokret iz zla u dobro

0
36

imagesSarajevo  ̶  Povodom nove 1436. hidžretske godine reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić uputio je čestitku muslimanima u domovini i svijetu u kojoj se kaže:

Draga braćo i sestre,

Danas (petak, 24. oktobar, 2014) sa zalaskom sunca nastupa Nova hidžretska gordina i tako nas podsjeća na dane, godine i stoljeća koja su dolazila i prolazila dok su samo Božja volja, svemoć i svemilost ostajala da nas ljude iskušava koliko smo snažni i odvažni da se odupremo zlu i predamo dobru.

Upravo tako, hidžra znači pokret iz zla u dobro, to je pokret iz beznandnog u stanje nade, to je pokret iz mraka na svjetlo, to je pokret iz stanja čekanja u stanje kretanja prema boljem i sigurnijem svijetu.

Hidžra je simbol bratstva onih ljudi koji su spremni da pruže ruku svome bratu u nevolji, a to su oni koji su slobodni da budu dobri i da svoje srce poklone čovjeku. Zato, dok obilježavamo početak Nove 1436. hidžretske godine moramo pogledati u sebe i oko sebe i pitati se da li smo mi muslimani Bošnjaci dostojni datuma hidžre i hidžretskih poruka?!

Moramo se pitati ko je od nas muhadžir, prognanik, a ko ensarija, skbitelj? Koliko nas je spremno da pružimo ruku pomoći jedni drugima? Ima li među nama ensarija, istinskih pregalaca?

Zar je bilo potrebno da nas Unicef podsjeća da na ulicama naših bosanskih gradova ima više od 1.000 djece koja prose? Kako je to bolno za svakog poštenog muslimana Bošnjaka?! Čija su to djeca? Čija je to sramota? Ko je odgovoran za to naše stanje? Gdje su bošnjački ensarije, skbitelji? Kad će se otrijezniti oni koji su opijeni sobom i svojom vlašću koja nema osjećaja za one koji na bosanskim ulicama prose?

Naša su to djeca! I naša je to sramota! I svi smo odgovorni osim što su neki više odgovorni zato što imaju monopol na dobročinstvo… imaju monopol na život i sudbinu našeg naroda! Oni neće i ne znaju biti ensarije, skrbitelji, ali ni drugima ne daju da to budu. Zato je posebno važno sjećanje na ovu 1436. novu hodžretzsku godinu da probudimo svijest i oživimo uspavanu savjest onih koji su zaboravili da budu ensarije, skrbitelji, koji treba da budu svjesni svoje odgovornosti pred Bogom i svijetom da urade sve što je potrebno da naša djeca ne prose na bosanskim ulicama, da naše majke ne prose u džamijskim haremima. A da bi se to dogodilo, oni koji su uzimali haram moraju to odmah vratiti, moraju se otrijezniti od opijanosti vlasti koja uništava tkivo našeg naroda.

Sa ovim mislima vjere i nade u naše bolje sutra, svim muslimanima i muslimankama u domovini i svijetu čestitam Novu hidžretsku godinu sa dovom Allahu Uzvišenom da nam podari volju i znanje da budemo ensarije, skrbitelji, onima kojima je potrebna naša pomoć i da nas udalji od harama a približi halalu!

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime