Porodice žrtava nakon presude Tolimiru: Ubrzati presudu u slučaju Mladića

0
4

srebrenike-majke-neutjene-uprkos-potvrenoj-ka_trt-bosanski-41901Srebrenica  ̶  Potvrđivanje prvostepene presude Zdravku Tolimiru, bivšem pomoćniku komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Srba (VRS), važno je da sa pravne strane pravda bude zadovoljena, smatraju porodice žrtava genocida u Srebrenici.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je izreklo drugostepenu presudu Zdravku Tolimiru, visokorangiranom oficiru Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH 1992.-1995, kojom je potvrdilo kaznu doživotnim zatvorom u koje je uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

“Ipak, nama, žrtvama, čiji su najmiliji ubijeni tokom genocida, nema te presude koja može nadoknaditi živote naše djece i muževa, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Nura Begović, potpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

˝Koja bi to kazna bila dovoljna? Ovo je jedna presuda koja daje povod i koja je trebala biti primjer svim drugim presudama, svim ostalim zločincima koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici. Da se Srebrenica u budućnosti više nikada nikom ne bi ponovila˝, poručila je Begović.

Tokom izricanja presude Tolimiru, koje su žrtve pratile putem televizijskog prijenosa, Begović je istaknula da s obzirom na to da je Tolimir bio ˝desna ruka˝ Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, nakon presude se ne smije odugovlačiti sa suđenjem Mladiću.

˝Mora se požuriti sa tim predmetom. Mislim da će to biti mnogo lakše nakon ove presude˝, kazala je Begović.

Žalbeno vijeće je djelimično prihvatilo nekoliko žalbenih osnova Tolimira koji se odnose na zločin protiv čovječnosti u dijelu koji se odnosi na ubistvo trojice vođa bosanskih muslimana iz Žepe. Žalbeno vijeće je djelimično prihvatilo i žalbeni osnov Tolimira za presudu genocida za nanošenje teških duševnih boli u mjeri u kojoj se to odnosi na prisilno premještanje bosanskih muslimana u istočnoj Bosni. Žalbeno vijeće prihvatilo je i žalbeni osnov Tolimira kojom se ukida osuđujuću presudu za genocid u onoj mjeri u kojoj se odnosi na ubistvo šest bosanskih muslimana blizu Trnova.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je odbilo većinu žalbenih osnova Tolimira.

Ovom odlukom Žalbenog vijeća potvrđeno je da se dogodio genocid u Bosni i Hercegovini.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime