18. April 2019

U postupku prinudne naplate Kantonalni porezni uredi Mostar, Zenica i Novi Travnik izvršili su prodaju zaplijenjene imovine poreznih obveznika dužnika u ukupnom iznosu od 537.450,00 KM zbog naplate dužnih javnih prihoda.

U Kantonalnom poreznom uredu Novi Travnik prodata je imovina poreznog obveznika “BNT traktori i autodizalice” Novi Travnik za ukupno 52.350,00 KM. Prodati su ekonomsko dvorište i dva lagera gotovih proizvoda.

Financijska sredstva koja su ostvarena od javne prodaje zaplijenjene imovine u zavisnosti od vrste dugovanja po osnovu javnih prihoda koje porezni obveznici dužnici nisu izmirili u propisanim rokovima, uplaćena su na račune vanbudžetskih fondova i u proračune kantona i općina.

Istaknuto je kako se u postupku prinudne naplate zaplijenjena imovina veoma teško prodaje, odnosno da je praksa pokazala da za kupovinu uglavnom nema zainteresiranih kupaca.

– Ukoliko se i pojave, zainteresirani kupci nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti. Razlog za to je ekonomska kriza, zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih lica, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele da kupuju zaplijenjenu imovinu – navodi PUFBiH.

Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR