Pored gradske džamije gradit će se administrativno sjedište Medžlisa IZ-e Bihać

0
39

Pored gradske džamije gradit će se administrativno sjedište Medžlisa IZ-e Bihać

Bihać – Saradnja zasnovana na principima međusobnog uvažavanja, razumijevanja i saradnje obilježila je protekle tri godine odnos Gradske uprave Bihaća i vjerskih zajednica koje egzistiraju u Bihaću.

Upravo iskrenom saradnjom gradonačelnika Emdžada Galijaševića sa predstavnicima Islamske zajednice u BiH, Katoličke i Pravoslavne crkve, potvrđen je još jednom epitet Bihaća kao grada suživota i vjerske tolerancije.
Poseban odnos gradska uprava ostvarila je sa Islamskom zajednicom , odnosno Medžlisom IZ u Bihaću, kao najbrojnijom vjerskom zajednicom u Bihaću. Saradnja i međusobno uvažavanje rezultirali su uspješno realiziranim projektima zahvaljujući kojima je izgrađeno nekoliko novih džamija, džematskih kuća, a podržani su i brojni vjersko-odgojni projekti.

Tim povodom bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević zajedno sa Seadom Kadićem, poslanikom u Domu naroda Parlamenta BiH , posjetio je čelne ljude Medžlisa IZ Bihać predvođene Enverom ef. Moranjkićem i glavnim imamom Mensurom Ćehićem.

„Ono što uvijek ističem tokom posjeta vjerskim zajednicama u našem gradu jeste da naš odnos prema svim vjerskim zajednicama zasnivamo na iskrenom uvažavanju i razumijevanju i to radimo od srca i to se vidi kroz činjenicu da je Bihać itekako poznat po vjerskoj toleranciji i suživotu. Kada je u pitanju saradnja sa Islamskom zajednicom u Bihaću moram istaći da smo u protekle tri godine izdvojili skoro 500.000 KM za razne infrastrukturne projekte , vjersko-edukativne manifestacije i za rad same Islamske zajednice u Bihaću.Rezultati naše saradnje su vidljivi i prepoznati širom BiH i zato i dalje nastavljamo podržavati naše vjerske zajednice , a među njima i Islamsku zajednicu u BiH„ – kazao je gradonačelnik Galijašević.

Zahvalivši se na dosadašnjoj saradnji i podršci gradske uprave, Enver ef. Moranjkić, predsjednik Medžlisa IZ Bihać, kazao je u protekle tri godine ostvarena jedna iskrena i ljudska saradnja sa gradonačelnikom Galijaševićem , čime je Islamska zajednica u Bihaću dobila partnera koji cijeni rad vjerskih zajednica i promoviše njihove vrijednosti.

„Posebno smo sretni organizacijom iftara u svim bihaćkim mjesnim zajednicama prošlog mjeseca Ramazana i to je jedinstven slučaj u našoj zemlji , koji će prema riječima gradonačelnika, postati tradicija. Također smo razgovarali i o završetku uređenja gradske džamije, koja bi svečano trebala biti otvorena u augustu ili septembru ove godine, tj. o uređenju okolice džamije jer je sam objekat džamije iznuta i s vana završen„ – kazao je efendija Moranjkić.

On je najavio i novi projekat Medžlisa IZ Bihać, a riječ je o izgradnji novog administrativnog sjedišta Medžlisa u neposrednoj blizini nove gradske džamije. U toku je rješavanje potrebnih dokumenata koji su potrebni za dobivanje potrebnih dozvola, a podršku izgradnji novog administrativnog centra dati će i gradska uprava Bihaća.

(abc.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime