Poplave nanijele teške metale: Olovom obogaćena salata

0
7

download (1)Vareš – Rijeke su u majskim poplavama nanijele i teške metale koji su zagadili pojedine poljoprivredne parcele, voće i povrće. Građani u čijim dvorištima su otrovni metali pronađeni nisu informirani što im je činiti.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Salata iz Vareša, uz vitamine i minerale, sadržavala je i olovo. Otrovni metal na salatu donijela je rijeka Stavnja kada je poplavila ovo i susjedna mjesta.

Mada je ova salata uništena, na području Bosne i Hercegovine (BiH) ostalo je još biljaka koje bi zbog poplave mogle sadržavati teške metale.

Uslijed obilnih kiša u maju, Stavnja i druge rijeke su se izlile iz svojih korita i poplavile mjesta kroz koja protiču. Mulj koji su donijele na poljoprivredna dobra u nekim slučajevima sadržavao je osim olova i druge teške metale, poput žive, nikla ili cinka. Iako nadležne institucije ne mogu ispitati sve poplavljene lokalitete, analiza uzoraka voća, povrća i zemljišta potvrdila je prisutnost otrova. Duža konzumacija hrane koja ima teške metale može naštetiti zdravlju ljudi.

Iako to ne znači da treba uništiti sve što je bilo pod vodom, bilo bi dobro poduzeti mjere opreza, kao što su dezinfekcija zemljišta ili sadnja određenih biljnih kultura. Međutim, istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuje da takve preporuke nadležnih institucija nisu došle do svih građana pogođenih poplavama kao i da ne postoji pojačana kontrola s kojom bi se spriječilo da metalima obogaćeno povrće i voće dođe u prodaju na tržnice.

U salati i jagodama olovo

Kada se rijeka Stavnja koja protiče kroz rudom bogat Vareš izlila, na poljoprivredno dobro obitelji Ahmedović donijela je olovo i cink. To su otkrile nadležne institucije, uradivši analizu uzoraka zemljišta i biljaka koje Ahmedovići imaju u naselju Dabravine. O olovu u ispitanoj salati dobili su odmah informaciju od Zavoda za poljoprivredu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) pa su je i uništili. Ali, s obzirom na to da nisu dobili rezultate zemljišta, na njemu su zasadili novo povrće koje su jeli.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime