Popisni materijal evidentiran i uskladišten, u toku priprema preliminarnih rezultata

0
11

downloadSarajevo – Sav popisni materijal u roku je dostavljen iz popisnih komisija lokalne samouprave u centralno mjesto za unos i obradu podataka, evidentiran i uskladišten.

U toku je provjera i priprema preliminarnih rezultata popisa koji u skladu sa Zakonom o popisu trebaju biti objavljeni tri mjeseca od završetka popisa na terenu.

Za potrebe unosa i obrade podataka iz popisa Agencija za statistiku BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku radi na pripremi za instaliranje mrežne infrastrukture, radnih stanica, servera i svičeva, kao i sve ostale neophodne IT opreme.

Pored toga, razvijene su i aplikacije kojima se automatizuje kontrola unosa podataka, obavlja logička kontrola informacija, šifriranje i druge koje su neophodne za dalje statističke obrade.

– Danas je počela trodnevna obuka kontrolora i općinskih instruktora koji će raditi u postpopsinoj anketi, odnosno kontrolnom popisu koji će biti proveden u 107 općina BiH od 2. do 10. novembra s ciljem da se analizom uporednih podataka iz Popisa i Postpopisne ankete, izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta Popisa: indikatori obuhvata i indikatori sadržaja – saopćili su iz Agencije za statistiku BiH.

(zenica24sata)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime