Popis stanovništva u BiH: Analiziraju se medijski navodi

0
6
news-2013-Maj-popis_stanovnistva_122865364Sarajevo,  Cazin,  Mostar,  Zenica,  Travnik,  Srebrenica – Preporuka je da ukoliko se utvrdi da su navodi zaista istiniti i tačni i da se radilo o nepravilnostima, da se takvi popisivači isključe iz procesa popisa stanovništva – kazala je Adembegović.
Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine danas je uputila entitetskim zavodima za statistiku da u skladu sa zakonom i s opštinskim popisnim komisijama analiziraju sve navode u medijima, koji su se pojavili o nepravilnostima rada tokom dosadašnjeg popisa stanovništva u BiH.

Ovo je potvrdila Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću, na današnjoj pres-konferenciji Agencije za statistiku BiH u Sarajevu.

– Preporuka je da ukoliko se utvrdi da su navodi zaista istiniti i tačni i da se radilo o nepravilnostima, da se takvi popisivači isključe iz procesa popisa stanovništva – kazala je Adembegović.

Povodom pojava da se u domaćinstvima popisivalo 20 do 30 članova domaćinstva istakla je da je Centralni popisni biro donio zaključak “da entitetski zaključak sačine informaciju o takvim pojavama i da se vidi u kojim opštinama i koliko je bilo popisnica s 20 do 30 članova”.

Nakon tog izvještaja Centralni popisni biro će razmatrati tu informaciju i donijeti adekvatna mišljenja, zaključke i preporuke.

Popis stanovništva u BiH i sedmi dan odvija se po planu i bez velikih problema na terenu pri čemu do sada, kaže, „Agencija za statistiku BiH nije dobila zvanično žalbi i pritužbi“.

-Sporadične pojave rješavaju se „u hodu“ na lokalnom nivou odnosno nadležnih opštinskih popisnih komisija – kaže Adembegović.

Komentirajući da li zbog određenih nepravilnosti može doći u pitanje validnost popisa stanovništva kazala je da “do sada Agencija za statistiku BiH nije zabilježila velike nepravilnosti koje krše zakon i metodologiju“.

– Krše se samo neka sitna pravila u uputstvima u radu popisivača, što se odmah rješava na nivou opštinskih popisnih komisija i na nivou entiteta. Dakle, nije zabilježen nijedan tako ozbiljan prekršaj da bi ugrozio popis stanovništva – istakla je Adembegović.

S obzirom na to da je Agencija za statistiku BiH nadležna za provođenje popisa na području Distrikta Brčko navodi da se na web portalu otisak.ba pojavila informacija kako je jedan od instruktora nudio popisivačima novac da se izjašnjavaju po etničkoj pripadnosti.

– Saznali smo od urednika tog portala da se radi o dezinfomaciji – dodaje Adembegović.

U narednim danima također će se vidjeti da li će biti odgađanja popisa.

(


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime