Popis stanovništva će pokazati razmjere uništavanja multietničnosti BiH

2
7

BiH – Nakon stravičnog rata postavlja se pitanje da li je došlo do većih pomjeranja nacija na postoru bivše Jugoslavije? Na podatke iz BiH ćemo morati još malo pričekati, piše novinska agencija Patria.

Iako broj stanovnika Hrvatske konstantno opada, danas u njoj živi 37.965 Hrvata više nego što ih je živjelo 1991. godine. Najveći dio je doselio iz Bosne i Hercegovine i asimilirao se. Najbrojnija manjina u Hrvatskoj su Srbi sa 186 hiljada i 294 hiljade ih je manje u odnosu na popis 1991. godine. Slijede Bošnjaci kojih je 31.479. Treba reći da ih se jedan broj izjasnio kao Muslimani (7.558 građana) ili Bosanci (2.059 građana).

U Zagrebu živi 790 hiljada stanovnika. Najveća manjina su Srbi sa 17 hiljada i 562 stanovnika. Druga nacionalna manjina u Zagrebu su Bošnjaci, kojih je popisano 8.119, manje za trećinu od prije rata.

U Srbiji ima 136 hiljada Bošnjaka. Tu je još 19,5 hiljada Muslimana, iako se radi o identičnom nacionalnom korpusu, kojem su, kao i u Hrvatskoj isforsirane vještačke podjele. Bošnjaci su i u Srbiji, kao u Hrvatskoj druga nacionalna manjina po brojnosti, u Srbiji iza Mađara kojih je 293 hiljade.

Za razliku od Zagreba vlasti u Beogradu nisu do sada objavile nacionalni sastav stanovništva. Objavljena je samo vjerska pripadnost, pa je od milion i po stanovnika Beograda, muslimana 20,2 hiljade i katolika oko 16,1 hiljada. Sa tim podacima bi se teško mogla napraviti nekakva okvirna nacionalna procjena.

Etnoprostorni razmeštaj pokazuje da Bošnjaci imaju apsolutnu većinu u opštinama: Tutin (28,0 hiljada ili 90,0%), Novi Pazar (77,4 hiljada ili 77,1%) i Sjenica (19,5 hiljada ili 73,9%). Samo u ove tri opštine živi 86% ukupnog broja Bošnjaka u Srbiji.

U ostalim opštinama udio Bošnjaka je marginalan izuzev u Prijepolju (34,5%) gde je došlo do povećanja udjela u odnosu na prethodni popis, zatim u Priboju (14,0%) i Novoj Varoši (4,7%) u kojima je došlo do blagog procentualnog smanjenja.

Najteže ratne posljedice na pomjeranja stanovništva doživjela je unutar sebe BiH, zbog strašnog etničkog čišćenja. Dakle, objava popisa stanovništva će konačno otkriti štošta, a ponajviše razmjere uništavanja multietničkog bića Bosne i Hercegovine.

(nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Koji popis ?
  Iz 1400 god.
  Vi niste bili tu .
  Pogledaj Austrougarski popis .
  I zaboravi na Srpsku , da ne kukate opet

  0

  0
 2. Ne moze se Hrvat iz BiH asimilirat u Hrvatskoj, nije on pripadnik nekog tudjeg naroda, nego istog onog naroda koji zivi i u Hrvatskoj. Dosao je medju svoje. Hrvat je bio i prije dolaska u Hrvatsku.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime