Ponovo raste broj migranata u okolini Bihaća

0
29

Ponovo raste broj migranata u okolini Bihaća

Broj migranata koji pokušavaju da dođu na područje Unsko-sanskog kantona u poslednjih nekoliko nedelja ponovo je u porastu i prema policijskim evidencijama dnevno i do 100 stranih državljana stiže na područje Bihaća i Velike Kladuše.

Iako policija i dalje sprovodi mere zabrane dolaska migranata, najveći broj njih uspe da dođe peške koristeći alternativne pravce kretanja i zaobilazeći policijske kontrole, prenose“Nezavisne”.

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić kaže da po dolasku u Bihać najveći broj migranata pokušava da pronađe smeštaj u prihvatnim centrima „Bira“ i „Borići“, gde su svi raspoloživi kapaciteti popunjeni.

Predstavnik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Dražen Rozić navodi da ti centri ne primaju nove migrante i da poštuju dogovor s vlastima o tome da njihov broj u centru ne sme da bude veći od 1.500 osoba.

On, međutim, ističe da se IOM ne slaže s tim da se migranti smeštaju na lokalitet Vučjak, gde je formiran prihvatni centar na lokalitetu bivše deponije u izuzetno teškim uslovima.

„Mi raspolažemo dovoljnim sredstvima za zbrinjavanje migranata i samo čekamo signal nadležnih institucija o nekoj novoj lokaciji gđe bi oni mogli da se smeste, ukoliko ona bude zadovoljavala potrebne uslove. Nakon sastanka u Briselu, gde se razgovaralo o ovoj temi, ništa konkretno se ne dešava“, kazao je Rožić.

Uslovi na Vučjaku, gde trenutno boravi nešto više od 500 stranih državljana, veoma su teški, a nedavne obilne kiše su potpuno potopile kamp i pričinile velike probleme.

(Tanjug)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime