Ponovo prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, nastavak 16. februara

0
18

trtbosanski-sjednica-ponovo-prekinuta-nastavak-konstituir-38291Sarajevo   ̶  Konstitutivna sjednica Doma naroda Parlametarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo je prekinuta, a delegati su sa sedam glasova za, šest protiv i dva suzdražana donijeli odluku da se sjednica nastavi u ponedjeljak, 16. februara.

Na današnjem nastavku konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao je biti izabran Kolegij ovog doma, predsjedavajući Doma naroda te njegovi zamjenici.

Odluka o odgodi nastavka konstituirajuće sjednice je donesena na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Kluba srpskog naroda Dragutina Rodića.

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Halid Genjac kazao će ponovno odlaganje sjednice te konstituiranja Doma “koštati”.

“Potrebno je da bude prisutna atmosfera dogovora, ali radi potpune korektnosti, mi smo prošli put tražili pauzu i prekid sjednice. To je bilo vrijeme za konsultacije. Računali smo da je tih 14-15 dana bilo dovoljno da se obave konsultacije. Kako god gledamo, današnji naš dolazak košta, možemo otići, a da ne uradimo ništa, novi nastavak će također koštati”, kazao je Genjac.

On je podsjetio kako će uskoro u posjetu BiH doći visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini te dodao da je iz tog razloga potrebno što prije konstituisati Dom naroda.

“Moramo zbog tih razloga imati Kolegij. To su razlozi koji upućuju na hitnost. Ali zbog saradnje možda bi bilo dobro da se u petak zakaže sjednica i da se ovo pitanje riješi, nema potrebe za nekim dužim periodom. Ako ovaj prijedlog bude kompromis, dajte da u petak zakažemo sjednicu”, kazao je Genjac.

Dragutin Rodić kazao je kako unutar Kluba sprskog naroda u Domu naroda PSBiH još uvijek nije postignuta saglasnost o predlaganju člana Kolegija.

“Nema potrebe da me bilo ko ubjeđuje, potpuno je jasno kako i kom pravcu idu dogovori, ali i prošli put kada je traženo odlaganje, isti su bili razlozi, ali u drugim klubovima. Moj motiv nije vezan za druge klubove već je unutar Kluba srpskog naroda”, kazao je Rodić.

Na kraju je tijesnom većinom izglasano je da se sjednica nastavi u ponedjeljak, 16. februara.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime