Ponos je biti patriota ove zemlje

0
16

buz3Krajina – U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja općine Bužim u amfiteatru Srednje mješovite škole održana je javna tribina  pod nazivom „Ponos je biti patriota ove zemlje“ Učesnici tribine  gvorili su o poduzetim mjerama i aktivnostima koje uslijedile nakon presude Ustavnog suda F BiH o izjednačavanju prava pripadnika tzv.Narodne odbrane sa pripadnicima Armije R BiH po apelaciji predsjednika F BiH Živka Budimira.

Ispred domaćina tribine obratio se  Šefik Veladžić koji se posebno zahvalio pripadnicima 505-te Viteške brigade i građanima općine Bužim na velikom interesovanju za ovu tribinu.

 

Učešće u radu javne tribine uzeli su Agan Elkasović,predsjednik kantonalnog udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja, Edin Domazet,predsjednik kantonalnog udruženja ratnih vojnih invalida, Nevzeta Mujčinović, predsjednica Kantonalne organizacije šehida i poginulih boraca, Mirsad Topčagić, ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a,  te general Atif Dudaković koji je izazvao posebnu pažnju prisutnih.

 

Među gostima su bili i ratni komandanti i starješine 5.Korpusa Senad Šarganović-Šargan i general Fadil Osmanagić i brojni predstavnici općinskih i kantonalnih boračkih organizacija i udruženja.

 

U zaključku javne tribine jasno i nedvosmisleno je istaknuto kako se neće dopustiti izjednačavanje prava izdajničke vojske osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića sa časnim pripadnicima Armije R BiH koji su svojim životima odbranili Bosnu i Hercegovinu i omogućili svima slobodu koju uživamo. Jasno je poručeno kako djeca pripadnika tzv. Narodne odbrane nisu kriva za nepromišljene odluke svojih roditelja i da njima trebaju pripadati prava prema zakonima ove države ali nikako ne uvoditi u pravo one koji su rušili i ubijali ovu napaćenu zemlju. Sala amfiteatra je bila premala da primi sve zainteresirane za ovu javnu tribinu pa su i hodnici bili puni.

 

U svom izlaganju general Dudaković je posebno naglasio kako se ugodno osjeća u Bužimu i da mu je čast što je baš na današnji dan organizirana ova javna tribina jer je ratne 1993.godine 16.decembra boravio u posjeti 505-toj brigadi koja je tog dana izvela prvu vojnu  akciju zarobljavanja i razoružavanja paravojnih formacija tzv.vosjke „APZB“. Genaral je nastavku izlaganja pozvao sva boračka udruženja na jedinstvo koje je garant opstojnosti herojske borbe 5.Korpusa i trajnog sjećanja na sve one koji položiše svoje živote na tom putu.

(Krajina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime