Poništava se odluka o izboru “ostalog” umjesto Bošnjaka u VSTVBiH

0
18

600_1491219530Izbor-VSTV-Mostar_14122016_MZ_(27)Brčko – Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH danas bi trebala poništiti odluku o izboru Dragana Tomaša, sudije Osnovnog suda, za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Ova komisija je ranije dva puta izabrala Tomaša za člana VSTV-a BiH kršeći odluku VSTV-a koja je tražila da se na tu poziciju izabere, kako je navedeno, Bošnjak muškog spola.

Imenovanje “ostalog” umjesto Bošnjaka

Esad Atić, zastupnik SDP-a BiH u Skupštini Brčko distrikta, kazao je za Faktor da je Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH pokušala “progurati” Tomaša.

– On se kod izbora na poziciju šefa gruntovnice Osnovnog suda Brčko distrikta BiH izjašnjavao kao Srbin, a sad kao ‘ostali’. Međutim, on sam nije ni bitan u čitavoj ovoj priči. Bitno je da je VSTV tražio izričito Bošnjaka, a to oni nisu ispoštovali – naglasio je Atić. Sead Softić, zastupnik SDA u Skupštini Brčko distrikta BiH, kazao je za Faktor da i on ima informaciju da će Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH poništiti odluku o izboru Tomaša.

– Predsjednik Pravosudne komisije je na sjednici Skupštine u odgovoru na naše pitanje rekao da su dobili instrukciju iz VSTV-a da to bude Bošnjak muškog spola. Oni su dva puta donosili odluku o izboru Tomaša, a VSTV ih je upozorio da ona nije dobra – kazao je Softić za Faktor. Dodao je da ne zna šta će se dalje dešavati.

Sead Softić

– Bošnjaci su za imenovanje Zekerije Mujkanovića (glavni tužilac u Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, op. a.) za člana VSTV-a BiH ispred Brčko distrikta čemu se protive Srbi – potvrdio je Softić za Faktor. Bošnjaci uz to ističu da je u Brčkom na sceni grubo kršenje Ustava BiH, Statuta Brčko distrikta BiH i drugih zakona koji garantiraju konstitutivnost naroda.

Sporne odluke VSTV-a

Zijadu Kadriću, aktuelnom članu VSTV-a BiH iz Brčko distrikta BiH, mandat je istekao 2. aprila. Iako se naglašava profesionalnost pri imenovanju za sudije i tužioce u BiH, činjenica je da se pri tome VSTV vodi, ili bi se trebao voditi i nacionalnim sastavom, s izuzecima u nekim slučajevima.

Posljednja dva primjera su izbor Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH, kad je rezultat glasanja bio 6:5 pri čemu su svi Bošnjaci bili protiv. Član VSTV-a Zijad Kadrić je tom prilikom ocijenio da su “Bošnjaci protjerani iz pravosuđa”.

VSTVBiH, na čelu sa sudijom Osnovnog suda u Banja Luci Goranom Tegeltijom, donio je sredinom februara odluku o poništenju imenovanja sudija u Općinski sud Čitluk donesenoj tri mjeseca ranije. Ranijom odlukom imenovane su dvije sutkinje iz bošnjačkog naroda, jedna iz hrvatskog te jedna sutkinja iz srpskog naroda – Gorjana Šajin, Gordana Puljarević, Aida Hidović i Evelina Zadić. Novom odlukom je udovoljeno zahtjevima Hrvata, prije svih iz redova HDZ-a BiH koji su isticali da u Čitluku živi 98 posto Hrvata. Tako su za sudije imenovani Gorjana Šajin, Anđela Ljubić Čović, Boris Herceg i Aida Hidović čime je “popravljen” nacionalni balans u korist Hrvata.

Nacionalni sastav u Brčkom

Inače, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH Safet Pizović nedavno je saopćio podatke o zaposlenima u tamošnjem pravosuđu.

Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH ima ukupno 61 zaposlenog, od kojih je 21 Srbin, 24 Bošnjaka, 15 Hrvata i jedan neopredijeljen. Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH ima osam članova od kojih su tri Bošnjaka, tri Hrvata i dva Srbina.

Apelacioni sud Brčko distrikta BiH ima osam sudija od kojih tri Srbina, tri Hrvata i dva Bošnjaka. Osnovni sud Brčko distrikta BiH ima dvadeset sudija od kojih devet Srba, šest Bošnjaka, četiri Hrvata i jedan “Ostali”.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH ima devet tužilaca od kojih su tri Srbina, četiri Bošnjaka i dva Hrvata. U Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH zaposleno je devet Srba, osam Bošnjaka i tri Hrvata.

U Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH zaposleno je četrdeset sedam Srba, četrdeset Bošnjaka, šesnaest Hrvata, jedan “ostali” i jedan neopredijeljen. U Tužilaštvu Brčko distrikta BiH zaspoleno je trinaest Bošnjaka, deset Srba i četiri Hrvata.

U Kancelariji za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH trenutno nema zaposlenih Hrvata, budući da je advokatu iz hrvatskog naroda prestao radni odnos 22. februara 2017. i u toku je konkurs za upražnjenu poziciju, a zaposleno je šest Bošnjaka i četiri Srbina. U Pravobranilaštvu Brčko distrikta BiH zaposleno je sedam Srba, sedam Bošnjaka te pet Hrvata.

U Osnovnom sudu u Brčkom trenutno nedostaju četverica sudija Bošnjaka, a u Apelacijskom sudu jedan koji zbog toga uopće ne može funkcionirati.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime