Pomoćnik administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju u posjeti BiH

0
5

Pomoćnik administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju u posjeti BiH

Sarajevo – Pomoćnik administratora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za Evropu i Evroaziju Tomas O. Melia boravit će u posjetiti Bosni i Hercegovini od 6. do 9. marta, najavljeno je iz USAID-a.

Bit će to prva njegova posjeta Bosni i Hercegovini otkad je na aktuelnoj funkciji.

Melia će se sastati s bh. dužnosnicima, liderima civilnog društva, predstavnicima medija i privatnog sektora.

Tokom brojnih sastanaka razgovarat će o načininima da američka pomoć odgovori razvojnim i ekonomskim izazovima BiH te procijeniti ima li potrebe za još pomoći posebno za jačanje demokracije, unapređenja upravljanja, borbe protiv korupcije, jačanje razvoja civilnog društva, ekonomije i energetske sigurnosti.

Melia će se 8. marta pridružiti Komisiji za rodnu ravnopravnost Parlamentarne skupštine BiH na konferenciji o ravnopravnosti spolova i govoriti o posvećenosti USAID-a da pomogne BiH u borbi protiv rodnog nasilja.

Istog dana će prisustvovati pokretanju FARMA II, novog petogodišnjeg projekta vrijednog 16,3 miliona dolara, kojeg zajednički finansiraju USAID i Švedska radi podrške razvoju poljoprivrednog sektora.

Senat Sjedinjenih Američkih Država je u novembru 2015. godine potvrdio Thomasa O. Meliu na poziciji pomoćnika administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju.

Melia posjeduje široku tehničku ekspertizu i bogato iskustvo u oblasti jačanja demokratskih institucija i civilnog društva širom svijeta, a ima kapacitet da vodi programe USAID-a u Evropi i Evroaziji u cilju održavanja značajnog napretka postignutom proteklih godina.

Melia je bio ranije poznati lider u NVO zajednici, gdje je radio kao izvršni direktor organizacije Democracy International, ključnog partnera USAID-u.

Od 2010. do 2015. godine radio je kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara, nadgledao je rad Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad u Evropi, južnoj i centralnoj Aziji i na Bliskom istoku.

Do danas je Vlada Sjedinjenih Američkih Država, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila više od 1,7 milijardi dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH, navodi iz USAID-a

Autor: Fena

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime