Pomoć za Tuzlu, Brčko, Orašje i Odžak

0
4

downloadTuzla, Brčko, Odžak, Orašje – Pomoć u vidu hrane, higijenskih potrepština, sredstava za dezinfekciju, lijekova i opreme za rad u uvjetima poplava dostavljena je u Tuzlu, Brčko, Orašje i Odžak, zahvaljujući akciji koju je organizirao Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH – SUMERO u saradnji s USAID misijom u BiH.

Nakon što je SUMERO uz pomoć svojih članica prikupio informacije s terena, brzom reakcijom USAID-a uspjela su se osigurati sva potrebna sredstva za pomoć područjima koja su pogođena nedavnim katastrofalnim poplavama u našoj zemlji.

“Pored finansijske i svake druge pomoći partnera u ovoj akciji, veoma je bitno naglasiti da su i korisnici Saveza SUMERO i Udruženja Oaza napravili 50 komada svijeća i 70 komada sapuna, koji su upakovani zajedno s ostalim paketima pomoći. Na ovaj način i oni su dali direktan doprinos u pomoći poplavljenim područjima“, istaknuo je direktor Saveza Haris Haverić.

Osim stanovništva koje je pretrpjelo ogromne štete tokom poplava, pomoć se primarno dostavljala korisnicima i članicama Saveza SUMERO, i to ‘’Udruženju za socijalnu inkluziju osoba s mentalnom retardacijom’’ Tuzla, ‘’Udruženju za socijalnu inkluziju osoba s posebnim potrebama“ Brčko, ‘’Udruženju roditelja za osobe s posebnim potrebama’’ Orašje i Udruženju “Kuća nade“ iz Odžaka.

Osim USAID-a koji je bio najveći donator, akciju su podržali i UNDP u BiH, Apoteke Sarajevo, Udruženje Oaza za osobe s intelektualnim teškoćama i humanitarna organizacija “Miris“.

Akcija je organizirana u okviru dvogodišnjeg projekta „Osnaživanje i rehabilitacija osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini“ koji je nastao iz potrebe da se humanizira i modernizira sistem pružanja usluga socijalne zaštite za osobe s invaliditetom u lokalnoj zajednici.

Cilj projekta je poboljšanje usluga socijalne zaštite za osobe s invaliditetom u BiH kroz uspostavu Centara za osnaživanje i rehabilitaciju širom Bosne i Hercegovine.

(radiosarajevo)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime