Pomoć BiH stiže, kako je dijeliti? Prioriteti ili po naciji razbroj’s

0
21

pomoc-bih-stize-kako-je-dijeliti-prioriteti-ili-po-naciji-razbrojsSarajevo  – Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici nije, kako se očekivalo, raspravljalo o kriterijima na osnovu kojih bi se dijelila pomoć, prije svega ona finansijska, koja iz inostranstva stiže u BiH. A da pomoć stiže, stiže.

Konvoj pomoći za potopljenu BiH jučer je stigao iz Slovenije, došao je i onaj iz Azerbejdžana, Sjedinjenih Američkih Država, Rumunije i Bugarske. Glasnogovornica Organizacije za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) poručila je da iz UN-ovog skladišta u Dubaiju polijeće avion sa 75 tona visokoenergetskog keksa, namijenjenog, među ostalim, i Bosni Hercegovini.

Predsjedništvo BiH

Uprava Tvornice cementa Kakanj – HeidelbergCement Group donijela je odluku o donaciji 500.000 KM za pomoć ugroženom stanovništvu BiH i obnovu područja. I vlada Norveške donijela je odluku da donira oko tri miliona eura za pomoć BiH i Srbiji. Kako je podijeliti?

Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH, predlagao je, kako saznajemo, da se pomoć dijeli prema formuli koju Uprava za indirektno oporezivanje koristi kada dijeli prihode od poreza koje skuplja. Dakle, Federaciji BiH 63, Republici Srpskoj 33 i distriktu Brčko 3,55 posto pomoći. Predlagano je i da se Ministarstvo vanjskih poslova zaduži za prikupljanje pomoći iz inostranstva. No, takvi prijedlozi su odbijeni pa je Predsjedništvo BiH zahtijevalo od Vijeća ministara BiH da u saradnji sa svim resornim institucijama, na svim nivoima vlasti u BiH, hitno preduzme sve neophodne aktivnosti kako bi se ustanovili kriteriji za raspodjelu prikupljene pomoći, iniciralo organizovanje međunarodne donatorske konferencije kojom bi se prikupila sredstva, animirala finansijska sredstva pomoći iz fondova Evropske unije i prijateljskih zemalja.

Kako će, recimo, Crveni krst/križ Federacije BiH (CKFBiH) dijeliti novce koje je skupio u humanitarnoj akciji za pomoć stanovništvu poplavljenih područja? Sačekat će, kaže Nevenka Milanović, stručna saradnica u CKFBiH, da se akcija prikupljanja novca završi, vidjeti koliko je novca stiglo na humanitarni račun, potom odrediti kriterije po kojim će novac biti podijeljen ugroženim područjima.

Crveni križ i krst

Crveni križ FBiH do sada je sakupio oko 600 tona pomoći (hrana, odjeća, obuća, higijenske potrepštine…). U Crvenom krstu Republike Srpske trenutno zbrajaju izdašnu pomoć iz inostranstva i domaće, tako da nemaju tačan podatak koliko je robe u njihovom centralnom skladištu. Što skupe, pa i novac, dijele i dijelit će po prioritetima. Najprije najugroženijim, pa svima ostalima.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH trenutno nema podataka o tome koliko je tačno pomoći iz inostranstva stiglo u BiH. Donijeli su odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Sarajevo, Aerodrom Sarajevo i Trebinje rade 24 sata za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime