Polugodišnji gubitak RiTE „Ugljevik“ devet miliona KM

0
6

rp_RiTE-Ugljevik.jpg

Ugljevik – Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine gubitak od devet miliona maraka, navedeno je u polugodišnjem finansijskom izvještaju ovog preduzeća.

Ovim su nastavljeni loši rezultati iz 2015. godine koju je RiTE “Ugljevik” završio sa gubitkom od 18,2 miliona maraka.

Ukupni prihodi RiTE „Ugljevik“ u prvih šest mjeseci ove godine su bili 59,6 miliona KM, dok su rashodi iznosili 68,7 miliona KM.

Međutim, u ovom preduzeću tvrde da je gubitak nastao zbog redovnog godišnjeg remonta od 20. juna do kraja mjeseca u toku kojeg nije bilo proizvodnje.

Pored toga, navode da je na visinu iskazanog gubitka uticalo i smanjenje vrijednosti zaliha učinaka u iznosu od 3,8 miliona KM, a kao posljedica smanjenja količine uglja na zalihama u odnosu na početak godine.

„Na veličinu iskazanog gubitka uticalo je i povećano, a neplanirano izdavajanje sredstava po osnovu naknade za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i to u iznosu od milion KM, a odnosi se na uplatu sredstava u Fond solidarnosti od 1. januara do 8. marta ove godine“, navodi se u obrazloženju poslovnih rezultata RiTE „Ugljevik“.

CAPITAL: M.Č.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime