Poljoprivrednici: Ako treba pravdu ćemo tražiti i na ulici (Video)

0
3

BiH – Poljoprivredni porizvođači iz BiH traže hitno donošenje efikasnih mjera za zaštitu domaće proizvodnje koja, kažu, tone u propast.

Predstavnici poljoprivrednih Udruženja iz RS i FBiH oštro poručuju da su analizirali međunarodne sporazume i da opravdanja za nerad nadležnih institucija nema. Ne postoje, tvrde, prepreke da se zaštiti primarna ali i prerađivačka proizvodnja u BiH. Jedan dio problema može se riještiti tzv uvoznim taksama.

– Tražimo od BiH da uvede prelevmane na svu poljoprivrednu uvoznu robu i to u 1000% iznosu od zemalja koje izvoze i koje su itekako zaštitile svoje poljoprivrednike – rekao je Stojan Marinković iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

– Smatramo da Predsjedništvo BiH, kao krovni organ, treba da odgovori na ova pitanja da li žele da zaštite poljoprivredne proizvođače ili ne – tvrdi Dragan Pavlović iz Slječkog saveza FBiH.

Poljoprivrednici će, kažu, preduzeti radikalne mjere ukoliko nadležne initiucije ne uvaže njihove prijedloge. Ističu da je domaća proizvodnja u svakoj državi strateško pitanje, samo u BiH političko. Došlo je, poručuju, minut do 12 da se nešto mijenja. Ako treba pravdu će tražiti i na ulici.

– Radikalne mjere su znate da izađemno na ulicu. Mi ne volimo da im pribjegavamo i hoćemo za stolom da se dogovorimo ali ako budemo morali idemo na ulicu i u blokade – decidan je bio Pavlović.

Neodgovorna politika BiH prema agraru očito je prisilila seljake da sami proučavaju zakone i traže konkretna riješenja. Kako kažu, mladi svakodnevno odlaze sa sela jer nemaju nikakvu računicu da ulažu i stvaraju zdrav proizvod. Dodaju i to da je hrana koju jedemo šestorazrednog kvaliteta, a da na tome možemo zahvaliti samo političarima.

Ivana LJubičić

(srpskacafe.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime