Poljoprivreda i ruralni razvoj – izostanak podrške države

0
26

Bosanski Petrovac – U okviru projekta „Poljoprivreda i ruralni razvoj u službi održivog razvoja“ u subotu je u Bosanskom Petrovcu održana radionica koju je organiziralo Udruženje „Savjet za zelenu gradnju“ (Green Council) uz podršku Fondacije Heinrich Boell.

Radionici su pristustvovali poljoprivrednici iz oba entiteta u BiH. Data je puna potpora  daljem djelovanju i ostvarivanju ciljeva, kao i nastavku lobiranja za reforme u datom sektoru.

Problemi s kojim se suočavaju poljoprivrednici, a na koje je ukazano tokom ove radionice, predstavlja između ostalog njihova marginalizacija, koruptivnost kao i politička manipulacija koja utiče na izostanak podsticaja bez obrzira da li se radi o entitetima ili državnom nivou.

Ukazano je na potrebu saradnje među građanima BiH koji, prema njihovom stajalištu, nemaju barijera u ostvarivanju saradnje.

Sudionici radionice podržali su nastojanja da se ukaže na potrebu stvaranja državnog ministarstva poljoprivrede, formiranje IPARD strukture te na nužnost uvezivanja poljoprivrednih proizvođača na razini BiH u jedinstveno nevladino tjelo koje bi promjenilo i dalo stvarnu sliku o želji poljoprivrednika za saradnjom.

Učesnicima su prezentirani dosadašnji rezultati i zaključci sa proteklih radionica, te su podržali smjernice koje su zadate na radionici u Bugojnu.

Naglešena je neophodnost edukacije kadrova kao i povezivanja s već postojećim, kako u BiH tako i izvan granica, koja će biti garant dugoročnog ekonomskog, a ujedno i poljoprivrednog razvoja BiH.

U okviru projekta u toku 2015. godine, održane su četiri radionice koje su obuhvatile cijeli teritorij BiH (Ljubuški, Bijeljina, Bugojno i Bosanski Petrovac), s ciljem poticanja ekološke modernizacije poljoprivrede, te doprinosa ubrzavanju procesa približavanja BiH ka EU u sektoru poljoprivrede i klimatskih promjena, odnosno općenito u sektoru ruralnog razvoja, saopćeno je iz Udruženja „Savjet za zelenu gradnju“ (Green Council).

(Fena/kupujemodomace.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime