Politička potkusurivanja u BiH blokirala su EU put

0
22
Politička potkusurivanja u BiH blokirala su EU put
BiH – Očite političke blokade evroatlantskih integracija BiH svjedoče o intenzivnom početku izborne kampanje u našoj državi, smatra Adnan Huskić, analitičar EU integracija.

“Priča je krenula instrumentalizacijom SSP-a i nakon što su stranke iz RS odlučile da pokušaju na svaki način vratiti na početnu tačku razgovor o usvajanju jedinstvene metodologije obrade podataka popisa stanovništva. Nije mi jasna logika kojom se vodio član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić blokirajući SSP. Zaista ne vidim način na koji on brani interese RS neusvajanjem ovog sporazuma. Sada se taj problem prelio na aranžman sa MMF-om. Stranke iz FBiH blokiranjem aranžmana pokušavaju da izvrše dodatni pritisak na vlast u RS. Razlog zbog kojeg se na ovaj način koristi aranžman MMF leži u tome što je RS u ozbiljnijoj situaciji kada je u pitanju budžetski deficit u odnosu na FBiH. Ta razlika prouzrokovala je da kreditni aranžman sa MMF-om postane dijelom političke borbe u BiH”, pojasnio je Huskić u izjavi za TV1.

Ta razlika je prouzrokovala da aranžman MMF postane dijelom političke borbe u BiH, mada mi nije jasna logika kojom se vodio Ivanić blokirajući SSP. Ne vidim kako brani interese građana ne usvajanjem SSP-a.

Štete koje se prave aktuelnim blokadama, upozorio je, dodatno urušavaju kredibilitet bh. političara, ali i države BiH.

“Ne možemo doći do tačke oko koje se svi slažemo i što bi trebalo da bude strateški cilj države, a čime bi se onemogućilo dovođenje u pitanje evropskog puta i finansijske stabilnosti države zarad političkih potkusurivanja unutar BiH”, naglasio je Huskić.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime