Političari iz RS-a ipak poštuju odluke Ustavnog suda kada im idu u prilog

0
0

5C61025C-BAD7-4B4D-BBD2-419BA1871AFD_cx3_cy7_cw93_mw1024_s_n_r1Sarajevo, Banja Luka – Odluku Ustavnog suda BiH da se 9. januar ne može obilježavati kao dan bh. entiteta Republika Srpska politička elita u RS-u je odbacila tvrdeći da Ustavni sud BiH ne djeluje u skladu s ustavnim ovlastima, kao i da još nije usvojen Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Također, iz RS-a su tražili i da stranci napuste Ustavni sud BiH te da se uvede princip prema kojem se svaka odluka donosi samo ako za nju glasa najmanje jedan sudija iz svakog od tri konstitutivna naroda.

Međutim, sama plenarna sjednica na kojoj je donesena odluka o 9. januaru pokazuje da političari u RS-u prihvataju odluke Ustavnog suda BiH ako im one idu u prilog.

Ustavni sud BiH je upravo na toj sjednici usvojio zahtjev Staše Košarca, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti člana 10. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prijevoz tereta domaćim prijevoznicima i Poglavlja III. stav 1. tačka 2. i stav 2. tačka 2. Obavijesti o pokretanju postupka raspodjele dozvola CEMT i bilateralnih godišnjih dozvola za Francusku i Belgiju za 2015. godinu.

Upravo je Staša Košarac, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, među prvima izrekao oštre kritike na rad Ustavnog suda te najavio da neće prihvatiti odluku ovog suda o 9. januaru. Košarac će ipak prihvatiti odluku koja mu ide u prilog.

Glavna optužba iz RS-a na račun Ustavnog suda BiH jeste da su dvoje sudija bivši visoki zvaničnici SDA i da je sud pod utjecajem ove stranke.

Međutim, Ustavni sud je također na pomenutoj sjednici odbio kao neutemeljen zahtjev jedne četvrtine delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti odredbe član 2. u dijelu kojim se mijenja član 8. st. 2, 3, 4, 5. i 6. i člana 3. u dijelu kojim se mijenja član 8.a stav 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

Upravo su delegati SDA zatražili ocjenu Ustavnosti ovog zakona te se sve vrijeme oštro protivili njegovom usvajanju.

(Klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime