Policija uhapsila Lijanovića, Ajanovića, Čamdžića, Šerifovića i još jednu osobu

0
1

BiH – Kantonalno tužilaštvo Tuzla i pripadnici Federalne uprave policije u kontinuiranoj koordinaciji i saradnji su danas proveli akciju i pretrese na većem broju lokacija u FBiH te su uhapsili pet osoba.

To su Jerko Ivanković Lijanović, bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, Suad Čamdžić, savjetnik ministra u prethodnom sazivu Vlade FBiH, Mersed Šerifović, potpredsjednik NSRZB i predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke u Tuzlanskom kantonu, Edin Ajanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK i trenutno ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj u istoj Vladi, te još jedna osoba iz Odžaka koja je bila zadužena za praćenje efekata novčane podrške u poljoprivredi u FBiH, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva TK.

Kako stoji u saopćenju, Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizirao udruženje u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlasti, a vezano za isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine.

Radi se o isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području, navodi se u saopćenju.

Lijanović je osumnjičen da je organizirao udruženje koje je uslovljavalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja.

Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom periodu sebi protivpravno pribavili blizu 700.000 KM, te da su, također uslovljavanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali.

Ovoj akciji je prehodila složena i kompleksna istraga koju je vodilo Kantonalno tužilaštvo Tuzla u saradnji i sinergiji sa istražiteljima FUP-a, a koja je trajala blizu godinu dana.

Po nalogu glavnog kantonalnog tužioca formiran je istražni tim Tužilaštva koji kontinuirano sarađuje sa istražiteljima FUP-a u radu na ovom predmetu.

Nakon hapšenja nad osumnjičenim će biti izvršena kriminalistička obrada te će u narednom periodu biti predati u nadležnost Tužilaštva i ispitani, stoji u saopćenju.

Također, ovo Tužilaštvo je u prethodnom periodu podiglo 12 optužnica protiv korisnika podsticaja u poljoprivredi u okviru projekta “Model ruralnog razvoja” i raspisanog poziva pomenutog Ministarstva u 2012. godini za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi, kojima se na teret stavlja krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Također, u vezi s istim vodi se i još pet istraga, navodi se u saopćenju.

Optuženim se na teret stavlja da su, iako su bili svjesni i znali da kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi nisu realizirali u periodu od juna 2010. do kraja 2011. godine, kako je bilo definirano Javnim pozivom iz 2012. godine, nego znatno ranije, nelegalno ostvarili to pravo. U 12 optužnica je navedeno da su činjenjem krivičnog djela sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 530.000 KM. Radi se o podsticajima koji su isplaćivani poljoprivrednicima u Čeliću, Kalesiji, Tuzli, Kladnju, Gradačcu i Srebreniku, stoji u saopćenju.

Tužilaštvo je u skladu s odredbama Krivičnog zakona FBiH od nadležnih sudova tražilo oduzimanje imovinske koristi od optuženih, istaknuto je u saopćenju.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime